Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Wypowiedzenie umowy na rachunek bankowy w przypadku nieistniejącej już spółki cywilnej

Witam,

jestem współwłaścicielem rachunku bankowego spółki cywilnej, która już nieistnieje 2 lata. Chciałbym zamknąć już to konto, a przynajmniej nie figurować jako jego współwłaściciel. Czy mogę samemu rozwiązać umowę i wówczas konto będzie należeć tylko do dawnego wspólnika? Jak wygląda tak procedura w przypadku banku ING?

Odpowiedz
0 Lajków
jacek_ad
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
06-01-2017
Wiadomość 1 z 4 (6 316 wyświetleń)

Re.: Wypowiedzenie umowy na rachunek bankowy w przypadku nieistniejącej już spółki cywilnej

Konto firmowe dla spółki można zamknąć tylko w oddziale banku. W tym celu powinny zjawić się osoby wskazane, zgodnie z umową spółki, do jej reprezentacji.

-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
KatarzynaA
Były moderator
Były moderator icon
354
91
04-09-2015
Wiadomość 2 z 4 (6 235 wyświetleń)

Re.: Wypowiedzenie umowy na rachunek bankowy w przypadku nieistniejącej już spółki cywilnej

Co w przypadku kiedy nie ma takiej możliwości? Były wspólnik nie mieszka w kraju.

Odpowiedz
0 Lajków
jacek_ad
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
06-01-2017
Wiadomość 3 z 4 (6 192 wyświetleń)

Możesz załatwić formalności sam, jeżeli została ustalona jednoosobowa reprezentacja.

Jeżeli reprezentacja jest dwuosobowa to potrzebne będzie pełnomocnictwo notarialne zgodnie z regulaminem, potwierdzone:

1) w kraju przez notariusza;
2) za granicą przez polską placówkę dyplomatyczną, konsularną lub notariusza kraju, z którym Rzeczpospolita Polska podpisała umowę o pomocy prawnej w sprawach cywilnych lub potwierdzone urzędowo lub notarialnie wraz z dołączoną apostille w rozumieniu konwencji.

-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaBin
Moderator
Moderator icon
760
171
04-09-2015
Wiadomość 4 z 4 (6 150 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Przelew na telefon BLIK - wyższe limity

Pracujemy nad tym. Na tę chwilę nie jesteśmy w stanie jednak podać szczegółów.

04-12-2023
Re: Rozdzielenie spłaty kredytu na dwa konta

Zmiany do umowy kredytu hipotecznego np. dotyczące rachunku do spłaty kredytu wymagają aneksowania umowy kredytowej.

Aneks do umowy muszą podpisać wszyscy kredytobiorcy. Natomiast tutaj nie mamy wgląd

...

04-12-2023
Re.: Orlen w portfelu

Wielka szkoda. Panie Pawle, czy to są dodatkowe obciążenia dla biura maklerskiego ?

04-12-2023
Najbardziej pomocni użytkownicy