14-12-2020 17:23
Czy ING Bank Śląski uczestniczy w systemie RRB czyli wymiany informacji o numerach rachunków bankowych
założonych bez osobistego stawiennictwa klienta w oddziale banku?
System "REJESTR RACHUNKÓW BANKOWYCH" jest prowadzony przez ZBP.
Informacje: https://cpb.pl/2019/09/30/rejestr-rachunkow-bankowych/
Pozdrawiam,
- Joanna
04-01-2021 17:09
Tak, przyjmujemy wnioski klientów aby sprawdzić je w centralnej informacji o rachunkach bankowych.
Mamy na to wewnętrzną procedurę i postępujemy zgodnie z opisanym schematem działania https://www.centralnainformacja.pl/
Wnioskujący klient otrzyma następujące informacje:
a. wskazanie podmiotów (nazwa banku/SKOKu),
b. informację, czy rachunek jest nadal prowadzony,
c. informację, czy jest to rachunek wspólny,
d. informację o prowadzonych umowach rachunku bankowego, rozwiązanych albo wygasłych z powodu śmierci posiadacza rachunku albo braku dyspozycji dotyczących rachunku przez okres 10 lat
Zgodnie z Tabelą Opłat i Prowizji (TOiP) za taką usługę pobierzmy 35 zł opłaty
22-01-2021 13:46
Dziękuję za odpowiedź,
Chodziło mi jednak o inny rejestr - ten w którym przechowywane są numery rachunków bankowych otwartych przez klienta bez osobistego stawiennictwa w oddziale banku. W rejestrze tym nie przechowuje się danych osobowych klientów a tylko same numery rachunków. Rejestr służy pomocniczo do oceny ryzyka banku przy otwieraniu po raz pierwszy rachunku weryfikowanego przelewem wychodzącym z rachunku w innym banku. Gdy bank stwierdzi że numer konta z którego ma przyjść przelew jest na liście RRB to wtedy może odmówić potwierdzenia tożsamości klienta za jego pomocą. Rozwiązanie to zapobiega klonowaniu tożsamości klienta jeśli nie został on wylegitymowany osobiście w banku. Nie wszystkie banki uczestniczą w tym systemie i wydaje mi się że ING Bank Śląski niestety też nie. Często zakładałam konta w innych bankach w akcjach promocyjnych i nigdy nie udawało mi się potwierdzić tożsamości przelewem z ING Banku Śląskiego pomimo tego że konto otwierałam osobiście w oddziale stacjonarnym ING. Stąd wiosek że bank nie uczestniczył wcale w wymianie informacji w tym rejestrze. Chciałabym się dowiedzieć czy coś się zmieniło w tej kwestii w ciągu ostatnich dwóch lat.
Pozdrawiam,
- Joanna
22-01-2021 15:40 | Edytowano: 22-01-2021 15:54
22-01-2021 16:07
23-01-2021 19:51
27-01-2021 08:45
ING uczestniczy w systemie RRB od listopada 2018 roku.
05-11-2022 16:47
07-11-2022 09:47
Obligatoryjne jest podanie numer pesel zmarłego.
Hej, korzystając z Vinted, olx czy innych portali w ramach bezpieczeństwa swoich danych nie podaje swoich prawdziwych danych, pojawił się problem pierwszy raz dopiero gdy założyłem konto w ING, przysz
... 22-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
21 | |
12 | |
7 | |
6 | |
4 |