Odpowiedz

Ksero Dowodu Osobistego

Dziś moja teściowa (78 lat) zakładała konto w ING oddział Skierniewice.  Obowiązkowo zeskanowano jej dowód osobisty.

Tym samym dowiedziałem się że moja teściowa finansuje  terroryzm i  pierze pieniądze, bo tylko w takich przypadkach można kserować, co potwierdził Pana w odpowiedzi na wcześniejsze pytanie na tym forum .  Powołał się Pan wówczas na  Ustawę z 1 marca 2018 r. (data wejścia w życie 13 lipca 2018 roku) o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu, w art. 34., paragraf 4.

Gdzie UODO jasno mówi że założenie konta w banku nie jest podstawą do kserowania dowodu.

Odpowiedz
0 Lajków
Roman1966
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
04-11-2022
Wiadomość 1 z 2 (2 760 wyświetleń)

Re: Ksero Dowodu Osobistego

Aktualnie tak postępujemy w przypadku nawiązania nowej relacji z klientem. Nie świadczy to o tym, że nowy klient finansuje terroryzm lub pierze pieniądze. Ustawa z dnia 1 marca 2018 r. (data wejścia w życie 13 lipiec 2018) o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu, w art. 34., paragrafie 4 o brzmieniu: "Instytucje obowiązane na potrzeby stosowania środków bezpieczeństwa finansowego mogą przetwarzać informacje zawarte w dokumentach tożsamości klienta i osoby upoważnionej do działania w jego imieniu oraz sporządzać ich kopie.” daje nam podstawę prawną umożliwiającą pozyskiwanie skanów / obrazów dokumentów tożsamości. Zapisujemy obraz dokumentu w celu udokumentowania danych osobowych. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
IlonaU
Moderator
Moderator icon
1122
224
07-06-2017
Wiadomość 2 z 2 (2 696 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Brak możliwości wyboru konta głównego

A czy jest szansa zobaczyć obecną "ścieżkę rozwoju" aplikacji? kiedy nawet na kilka miesięcy do przodu można było zobaczyć co przed nami. 

Kto obecnie jest menadzerem spełeności? da się to jakoś reani

...

29-03-2025
Re: Brak możliwości wyboru konta głównego

Na ten moment nie planujemy zmian w tym zakresie, natomiast przekazałam Twoją sugestię do specjalistów 😊

29-03-2025
Inteligentne oszczędzanie we wszystkim 2025

Saving money is key in 2025. Here are simple ways to reduce your spending in different areas of your life.

Shopping

• Use discount coupons and cashback.

• Buy in bulk.

• Compare prices online before purchasing.

...

29-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy