04-11-2022 16:49
Dziś moja teściowa (78 lat) zakładała konto w ING oddział Skierniewice. Obowiązkowo zeskanowano jej dowód osobisty.
Tym samym dowiedziałem się że moja teściowa finansuje terroryzm i pierze pieniądze, bo tylko w takich przypadkach można kserować, co potwierdził Pana w odpowiedzi na wcześniejsze pytanie na tym forum . Powołał się Pan wówczas na Ustawę z 1 marca 2018 r. (data wejścia w życie 13 lipca 2018 roku) o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu, w art. 34., paragraf 4.
Gdzie UODO jasno mówi że założenie konta w banku nie jest podstawą do kserowania dowodu.
05-11-2022 16:09
Aktualnie tak postępujemy w przypadku nawiązania nowej relacji z klientem. Nie świadczy to o tym, że nowy klient finansuje terroryzm lub pierze pieniądze. Ustawa z dnia 1 marca 2018 r. (data wejścia w życie 13 lipiec 2018) o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu, w art. 34., paragrafie 4 o brzmieniu: "Instytucje obowiązane na potrzeby stosowania środków bezpieczeństwa finansowego mogą przetwarzać informacje zawarte w dokumentach tożsamości klienta i osoby upoważnionej do działania w jego imieniu oraz sporządzać ich kopie.” daje nam podstawę prawną umożliwiającą pozyskiwanie skanów / obrazów dokumentów tożsamości. Zapisujemy obraz dokumentu w celu udokumentowania danych osobowych.
Mam ten sam problem. Jak to rozwiązać?
24-11-2024Witam,
mam podobnie, podczas próby aktywacji aplikacji wszystko przebiega prawidłowo aż do przyjścia smsa z kodem i po jego wpisaniu do aplikacji pojawia się ekran na wpisanie kodu przekazanego przez p
... 24-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
19 | |
12 | |
6 | |
5 | |
4 |