Odpowiedz

problem z zamknięciem konta

dzień dobry na jakiej podstawie bank oczekuje zaktualizowania danych dowodu osobistego i rezydencji podatkowej podczas zamykania konta? nie chcę podawać danych nowego dowodu,. pesel się nie zmienił. czy można zamknąć konto w oparciu o nieaktualny, widniejący w bazie banku dowód i nie podawać danych nt. rezydencji podatkowej?

z poważaniem

Odpowiedz
0 Lajków
kawczak3
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
5
2
02-11-2016
Wiadomość 1 z 3 (4 835 wyświetleń)

Re: problem z zamknięciem konta

[ Edytowane ]

Abyśmy mogli zrealizować jakiekolwiek dyspozycje bankowe, w tym zamknięcie konta musimy posiadać w systemie aktualny dokument tożsamości. Może to być dowód osobisty lub paszport. Bez takiego dokumentu nie jesteśmy w stanie Ciebie obsłużyć. Jeśli chodzi o rezydencje podatkową, to jako instytucja finansowa mamy obowiązek identyfikować i przekazywać Szefowi Krajowej Administracji Skarbowej informacje o kontach klientów, którzy są rezydentami podatkowymi w innych krajach. Stąd prosiliśmy Cię o taką informację. Wynika to z regulaminu świadczenia przez nas usług w ramach prowadzenia rachunków płatniczych dla osób fizycznych oraz Ustawy z dnia 9 marca 2017 r. o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
MagdalenaD
Były moderator
Były moderator icon
345
67
04-09-2015
Wiadomość 2 z 3 (4 794 wyświetleń)

Re.: problem z zamknięciem konta

Trzeba założyć konto za granicą, zamknąć w pl i po sprawie.
Odpowiedz
0 Lajków
JB1
JB1
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
20
2
28-10-2021
Wiadomość 3 z 3 (4 143 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Re.: Co się dzieje z odświeżaniem faktur w KSeF?

Ok, zgłoszone. Tymczasowym obejściem jest zmniejszenie zakresu dat na filtrze i puszczenie aktualizacji listy.

07-05-2026
Pożyczka online - problem techniczny

Czy zna ktoś magiczny sposób jak zgłosić problem techniczny z aplikacją, żeby ktoś z ING w końcu się nim zajął? Od dwóch tygodni nie mogę wypełnić wniosku o pożyczkę w aplikacji, bo cały czas mam prob

...

07-05-2026
Re: przestrzegam przed ING

Rozumiem, że taka sytuacja może budzić rozczarowanie, zwłaszcza przy wieloletniej współpracy. Trudno mi jednoznacznie odnieść się do Pana sytuacji, natomiast decyzje kredytowe opierają się na wielu pa

...

07-05-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy