Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Odnowienie kwoty wolnej od zajęcia na rachunku - dlaczego nie pierwszego dnia miesiąca?

Proszę o wytłumaczenie następującej kwestii. Kwota wolna od zajęcia egzekucyjnego na zajętym rachunku bankowym odnawia się co miesiąc. Już w pierwszych minutach nowego miesiąca kwota wolna od zajęcia komorniczego na bankowym koncie zeruje się. Wg interpretacji przepisów powinno to być od 1 dnia miesiąca do 30 dnia miesiąca. Ale w ING wyzerowała się dzisiaj po południu ( rano był stary limit ) czyli 29.01. W dniu dzisiejszym na moje konto wpłynęło wynagrodzenie, którego nie zdążyłem wypłacić w ramach limitu wolnej od zajęcia w miesiącu styczniu. Jeżeli go teraz wypłacę, to limit wolnej od zajęcia ( a już ustawił się ten lutowy ) zmniejszy się, a kolejne wynagrodzenie, które wpłynie 26 lutego, zostanie potraktowane jak nadpłata powyżej tego limitu i automatem przekazane w całości do organu egzekucyjnego. W poprzednim miesiącu limit wyzerował się 4 stycznia. Dlaczego taka dowolność panuje w ING? Czy nie powinno być również informacji w bankowości internetowej o tym jakie terminy blokad są w danym miesiącu?   

Odpowiedz
0 Lajków
Szuba
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
4
1
30-12-2020
Wiadomość 1 z 6 (17 786 wyświetleń)

Re: Odnowienie kwoty wolnej od zajęcia na rachunku - dlaczego nie pierwszego dnia miesiąca?

Rzeczywiście kwota wolna jest odnawiana co miesiąc. Jeśli kwotę wolną masz wykorzystaną w jednym miesiącu (np. 20. dnia), z nowej skorzystasz pierwszego dnia następnego miesiąca. Zależy mi na wyjaśnieniu Twojej sprawy jednak tutaj nie mam wglądu do danych w systemie. Proszę, napisz do nas na czacie w Moim ING - sprawdzimy to dla Ciebie. W tym temacie czatujemy od poniedziałku do piątku, od 8:00 do 20:00 oraz w soboty od 8:00 do 16:00. Ikonę czata znajdziesz za dole ekranu - po zalogowaniu do swojej bankowości internetowej. Zapraszam do czatowania z nami.

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaS
Były moderator
Były moderator icon
408
112
12-10-2015
Wiadomość 2 z 6 (17 739 wyświetleń)

Re: Odnowienie kwoty wolnej od zajęcia na rachunku - dlaczego nie pierwszego dnia miesiąca?

Pani Agnieszko, chyba wyraziłem się jasno. Odnowienie kwoty wolnej od zajęcia powinno nastąpić pierwszego dnia miesiąca, czyli 1 stycznia, 1 lutego itd.

W ING w 2021 roku wygląda to tak: 4 stycznia, 29 stycznia. Pytam skąd taka dowolność? Przez ten stan rzeczy powstają nieprawidłowości. Ps. nie chcę z Państwem rozmawiać na czacie, bo przez ostatni miesiąc co innego czytam tutaj w odpowiedziach, co innego słyszę przez telefon, a co innego w odpowiedzi na reklamację.

Szuba
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
4
1
30-12-2020
Wiadomość 3 z 6 (17 696 wyświetleń)

@Szuba chcemy wyjaśnić dla Ciebie tą kwestię, bo nie jest to prawidłowe działanie, Kwotę wolną odnawiamy zawsze 1- wszego dnia miesiąca. Jeśli u Ciebie działa to inaczej, to najlepiej jakbyś zrobił screen ze swojej bankowości i skontaktował się z nami na czacie po zalogowaniu do Moje ING lub na naszej infolinii 32 357 00 69. Zanotujemy zgłoszenie i przyjrzymy się sprawie

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
NataliaKr
Moderator
Moderator icon
439
82
18-01-2021
Wiadomość 4 z 6 (17 628 wyświetleń)

Witam, mam ten sam problem, i mimo że wszędzie jest napisane że limity się odnawiają itp, to działa to inaczej. Np w tym miesiące zablokowano mi całą kwotę, pomimo że wynagrodzenie wpłynęlo tylko raz, a inne wpływy które można zając to ok 60zł. Zostałam kolejny raz bez środków

Odpowiedz
0 Lajków
agakmiecik944
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
31-12-2020
Wiadomość 5 z 6 (11 303 wyświetleń)

Limit odnawia się zawsze 1 każdego miesiąca. Jeśli zajęliśmy środki, których wg. Twoich obliczeń nie powinniśmy, proszę skontaktuj się z naszym działem zajęć egzekucyjnych, którzy to dla Ciebie sprawdzą i wyjaśnią.

Możesz to zrobić na czacie, po zalogowaniu do Mojego ING lub na naszej infolinii - 32 357 00 69.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
DominikaW
Moderator
Moderator icon
251
47
11-02-2020
Wiadomość 6 z 6 (11 223 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Re.: karta kredytowa a doładowanie Revolut

Hej, czy próbowałeś tej taktyki?
Udało się czy były problemy przy doładowaniu?
Jeśli się udało, to jaka karta i jaka kwota?

18-12-2024
OKO Bonus na Start promocja do 21.08 do 1.10.2024

Witam

Czy ktoś z państwa korzysta z Promocji OKO na start trwajaca od 21.08 do 1.10 ? 

Czy dla OKO zalozonych w tym przedziale czasowych podwyzszone oprocentowanie i oprocentowanie premiowe jest widocz

...

18-12-2024
Re.: Najem długoterminowy samochodu

Najlepiej to zobacz sobie gdzie ma place masterlease, wybierz się tam stacjonarnie, zobacz jakie mają samochody na wynajem. Na stronie możesz sobie mniej więcej przeliczyć, ile Cię to będzie kosztował...

18-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy