08-03-2019 00:01
Witajcie! co sądzicie o kontach dla dzieci od lat 10? Ja zdecydowanie uważam, że edukacja finansowa, której brakuje np. w szkołach jest konieczna w naszych domach. Dzieciaki uczą się gospodarowania pieniędzmi. Korzystam z ING prywatnie, firmowo i moja 13 letnie córka już też (Konto Mobi). Namówiłam ją do tego mimo, że w przeszłości miała konto w innym banku (bankowość dla dzieci bardziej obrazkowa, zachęcająca ale dla mnie beznadziejna technicznie :-)
Ale brakuje mi kont dla dzieciaków w wieku np. od 10 lat. Mam utworzone tzw. OKO dla syna przy moim koncie prywatnym, ale to nie jest jego... :-) ja tym zarządzam, a chciałabym aby on sam mógł widzieć jak to wszystko działa. I bynajmniej nie trzeba moim zdaniem żadnych animacji - świnki = ikonki zadowoliłyby wszystkich :-)
pozdrawiam
08-03-2019 14:27
W naszej ofercie dla dziecka poniżej 13 roku życia udostępniamy Otwarte Konto Oszczędnościowe i konta walutowe. Tymi kontami może zarządzać tylko rodzic.
Po 13 roku życia dziecko nabywa częściową zdolność do czynności prawnych. W związku z tym, dopiero po tym czasie dziecko może mieć kartę płatniczą, bankowość internetową, wpłacać i wypłacać gotówkę. Dziecko może w ten sposób zarządzać kontem, jeśli rodzic nie wyrazi sprzeciwu
11-03-2019 23:52
Tak rozumiem, ala myślałam, że dla młodszych też można by stworzyć takie konto, no może bez kart, ale tak aby mogli sami nimi zarządzać. No nic pozostaje nam poczekać jeszcze 3 lata :-) pozdrawiam
27-06-2019 21:49
28-06-2019 10:43 | Edytowano: 28-06-2019 10:44
10-07-2019 10:06
Witajcie
Uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie konto dla dziecka. Za parę lat o ile będzie dostępne również założymy tak owe. Pozdrawiam serdecznie.
30-07-2019 08:43 | Edytowano: 30-07-2019 08:45
Cytując: "Tymi kontami może zarządzać tylko rodzic"
Dlaczego nie wyartykułujecie jasno, że rodzic owszem i może zarządzać tym kontem i środkami na nim zgromadzonymi, ale tylko do kwoty zwykłego zarządu (tj. niecałe 5000zł). Niestety doradcy ING prowadzą jakąś niejasną politykę w tym zakresie posługując się cały czas pojęciem zwykłego zarządu, które dla zwykłego Kowalskiego jest jakimś enigmatycznym nic nie mówiącym pojęciem. Jeśli Kowalski podczas zakładania konta nie wykaże się odpowiednią czujnością i nie dopyta o to pojęcie może zablokować sobie środki na długie miesiące. Przykład: po założeniu konta dla dziecka, otrzymujemy na nim bonus na start w postaci promocyjnego oprocentowania, przelewacie na nie swoje oszczędności (np. 60000zł), a po zakończeniu okresu promocyjnego chcielibyście te środki wypłacić, a na koncie dziecka zostawić tylko wypracowane odsetki. I w tym momencie zaczynają się schody.
Zgodnie z regulaminem miesięcznie możemy wypłacić nie więcej niż kwota zwykłego zarządu tj. ~5000zł. Jeśli chcielibyście wypłacić wszystko na raz konieczna jest zgoda sądu!
ING informujcie klientów w sposób jasny i klarowny co to jest kwota zwykłego zarządu i jakie niesie ze sobą konsekwencje!
30-07-2019 09:19
Dziękujemy za Twoją opinię, dokładamy wszelkich starań, aby informować o korzyściach oraz ograniczeniach związanych z kontem dla dziecka. Zarządzanie kontem dziecka w ramach kwoty zwykłego zarządu jest określone w naszym Regulaminie oraz w Kodeksie Cywilnym i jesteśmy zobowiązani je stosować. Zapis ten ma za zadanie chronić środki zgromadzone na koncie dziecka.
W tym wątku mówimy też o kontach dla dziecka powyżej 13 roku życia, gdzie nabiera ono części zdolności do czynności prawnych i w tym wypadku może już samodzielnie zarządzać całością środków zgromadzonych na koncie, rodzic nadal ma do nich dostęp tylko w kwocie zwykłego zarządu. Dlatego w wypowiedzi @WiolettaS nie pojawia się ta informacja - kontekst tej wypowiedzi jest inny - dotyczy zarządzania kontem przez dziecko.
mogli w jakiś sposób poinformować, niekiedy są komunikaty o ew. przerwach lub awariach
07-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
23 | |
12 | |
8 | |
7 | |
6 |