21-01-2016 15:46
Witam
Mam kkonto firmowe, które zajął mi komornik.
Na koncie miałek kwotę 6500 - komornik zabrał 5900
zostało mi 600 zł
Z tego co wiem nie wolno zabrać nic poad kwotę 3-miesięcznego średniego wynagrodzenia
Dlaczego nie mogę wybrać zatem woich środków?
21-01-2016 20:45
Możesz wybrać 600 złotych resztę zabrał komornik. To u niego pytaj dlaczego. Bank wykonuje egzekucje na podstawie litery prawa i przekazanych informacji od komornika.
22-01-2016 14:44
@alek1 Osobie fizycznej posiadającej rachunki osobiste zgodnie z art.54 Prawa Bankowego przysługuje przywilej egzekucyjny w postaci kwoty wolnej.
Przywilej polega na tym, że środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia.
Nie dotyczy to kont firmowych.
30-01-2016 18:48 – ostatnio edytowany 31-01-2016 17:10 przez AgnieszkaBin
Wszystko byłoby fajnie, tylko że kwota wolna obowiązuje na rachunkach indywidualnych. Dla kont firmowych nie ma tak owych. Tam wszystko co wpływa, a na co zwolnienia nie ma (np: zbieranie na listę płac) automatycznie przekazywane jest do komornika.
Pamiętaj też, że zajęcia konta bankowego nie dokonuje bank. Warto podkreślić, że do zajęcia konta bankowego uprawnione są wyżej wskazane podmioty. Bank realizuje jedynie polecenie danej instytucji.
U mnie też wydłużyli,przed chwilą zobaczyłem w aplikacji
04-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
23 | |
12 | |
8 | |
7 | |
6 |