Jak inwestować

Odpowiedz

Dlaczego ING nie informuje o przyczynach wczorajszej awarii?

Wczoraj od godziny 9:38 do 11:02 notowania nie działały, a był to najlepszy czas na sprzedaż Allegro. Zanim wyraziłem oburzenie, poczekałem na dzisiejsze otwarcie, bo może by cena wróciła i nie byłoby problemu. Dzisiaj na otwarciu było -3%, a teraz jest -3.5%, a ja zostałem z przymusem dzisiejszej spłaty OTP. Można więc powiedzieć, że straciłem ponad 1/3 kapitału przez awarię maklera. Ja rozumiem, że mój "kapitał" jest śmiesznie niski, jednak mimo wszystko robię nim kilkadziesiąt tysięcy obrotu miesięcznie, od którego płacę prowizję, a co najważniejsze, chodzi o kilkaset złotych, gdzie bank ganiałby mnie o każdą złotówkę. 
Po awarii nie otrzymałem nawet informacji o jej przyczynach, cisza.

Choć straty są symboliczne, moja niechęć do ING jest teraz dość znaczna, czas chyba zacząć nową przygodę z innym domem maklerskim, bo przecież aż strach byłoby grać większym kapitałem. 

Melonik1
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
5
3
06-04-2022
Wiadomość 1 z 7 (6 778 wyświetleń)

Re.: Dlaczego ING nie informuje o przyczynach wczorajszej awarii?

Wczorajsze problemy z prezentowaniem i aktualizacją notowań dotknęły części klientów. Nie powodowały braku możliwości dokonywania transakcji.

Jeżeli uznajesz, że w jej wyniku poniosłeś faktyczną stratę, prosimy o reklamację wraz z całym opisem poprzez wiadomość w module Makler. I w ten sposób będziemy mogli się odnieść do Twojej konkretnej sytuacji. 

---
Jeśli podoba ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
---
Odpowiedz
0 Lajków
BartoszS
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
116
34
30-10-2015
Wiadomość 2 z 7 (6 756 wyświetleń)

Napisz prosze czy pomogla reklamacja.
Odpowiedz
0 Lajków
Weisschwartz
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
30
6
13-07-2017
Wiadomość 3 z 7 (6 716 wyświetleń)

Jasne, jak tylko przyjdzie odpowiedź, czyli "najpóźniej do 6 maja" Emotikon: Mrugający

Odpowiedz
0 Lajków
Melonik1
Doradca z ambicjami I
5
3
06-04-2022
Wiadomość 4 z 7 (6 683 wyświetleń)

Dzisiaj otrzymałem odpowiedź.
W dużym skrócie reklamacja nie została uznana, a w uzasadnieniu można przeczytać, że część klientów miała w tamtym czasie problemy spowodowane awarią serwerów ING, podczas której dalej przyjmowane były zlecenia (szkoda tylko, że nie poinformowali o tym klientów podczas tej 2-godzinnej awarii).
Zauważyli też, że faktycznie ciężko sprzedaje się bez notowań (szczególnie grając na dźwigniach), ale stwierdzili, że problemu nie było, bo mogłem przecież zadzwonić i załatwić wszystko przez telefon (no, akurat wtedy nie mogłem, bo nie zawsze mam taką możliwość).

Założyli mi opaskę na oczy podczas operacji na otwartym sercu, a kiedy doszło do szkody stwierdzili, że przecież mogłem zadzwonić na infolinie NFZ i oni by mnie pokierowali, lol.

Zmieniam dom maklerski, nie może być tak, że ktoś robi transakcji na 80 tysięcy w kilka miesięcy na małym kapitale (czyli płacąc przez to często większą procentowo prowizję) po czym nasypią piachu w oczy w najgorszym momencie i się tego wyprą. Z jednej strony szkoda, bo zawsze szkoda jak się traci pieniądze, szczególnie w takim przypadku, ale z drugiej jednak ta relatywnie niewielka strata uchroniła mnie przed błędem jakim byłaby wpłata większej kwoty do gry poprzez ING. 

Melonik1
Doradca z ambicjami I
5
3
06-04-2022
Wiadomość 5 z 7 (6 480 wyświetleń)

Chwała Ci za ten feedback i bardzo doceniam czas, który poświęciłeś na podzielenie się nim. Powodzenia w inwestycjach i szerokości!

Weisschwartz
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
30
6
13-07-2017
Wiadomość 6 z 7 (6 440 wyświetleń)

A dziękuję i wzajemnie Emotikon: Szczęśliwy

Odpowiedz
0 Lajków
Melonik1
Doradca z ambicjami I
5
3
06-04-2022
Wiadomość 7 z 7 (6 420 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Rozliczenie dywidendy z etf

Witam.. W 2024r otrzymałem dywidendę z etfsp500 w walucie euro. Czy od tej dywidendy był pobrany podatek u źródła, jeśli tak to w jakiej wysokości?

21-04-2025
Re.: Terminy podpisania umowy

Błagam ta odpowiedź pokazuje jeszcze większy brak szacunku albo całkowitą niewiedzę na temat tego jak wyglądają wasze procesy od strony klienta lub pośrednika. Jedyne co było możliwe do ogarnięcia to ...

21-04-2025
Re.: Terminy podpisania umowy

Cześć,
przykro mi, że nie znalazł się dla Ciebie termin 😢 Skontaktuj się ze specjalistą, u którego składałeś wniosek - być może będzie mógł coś zrobić w tej sprawie.

21-04-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy