Odpowiedz

import przelewów split payment (MPP)

Dzień dobry.

Proszę o udostępnienie możliwości importowania przelewów typu Split Payment w formacie Elixir-0 (albo dowolnym innym) dla posiadaczy kont firmowych w systemie Moje ING - zaznaczam,  że przygotowywanie przelewów typu Split Payment (MPP) jest to wymagane przez prawo, więc nie przemawia do mnie odpowiedź typu "klienci nie zgłaszają takiej potrzeby", którą widziałem w innych wątkach. Banki konkurencji oferują to od dawna, a ING pracuje nad tym już 5 lat (!). Alternatywnie jeżeli dla informatyków banku ING jest to zbyt duże wyzwanie (chyba nie tylko ja dochodzę do takiego wniosku), to mogę to dla banku oprogramować pro bono.

Pozdrawiam,

Piotr

pit
pit
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
25
17
05-02-2022
Wiadomość 1 z 9 (5 576 wyświetleń)

Re.: import przelewów split payment (MPP)

Taka ciekawostka - w ING Business jest taka opcja więc nie stanowi to dla informatyków wyzwania. Bardziej chodzi o kwestię decyzji. Po co robić coś w koncie, które praktycznie jest za darmo jak można przekierować klienta na wyższy pakiet gdzie już za wszystko się płaci. Pecunia non olet.

Odpowiedz
0 Lajków
cougar
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
9
4
09-08-2022
Wiadomość 2 z 9 (5 370 wyświetleń)

Zgadza się, w ING Business to działa, jednak w tamtym systemie możliwości są nieporównywalnie większe, takie jak chociażby Webservice (używam w spółkach z o.o. i działa rewelacyjnie). Tutaj mówimy zaledwie o obsłużeniu przelewów typu MPP, bez czego w zasadzie import przelewów nie ma większego sensu i zmusza nas do tracenia czasu na niepotrzebne wklepywanie przelewów do systemu. Równie dobrze można by było nie obsługiwać importu przelewów w kwotach powyżej 999,99 PLN ze względu na występujący (bądź nie) separator tysięcy. Dla mnie to ten sam rodzaj absurdu.

Odpowiedz
0 Lajków
pit
pit
Doradca z ambicjami II
25
17
05-02-2022
Wiadomość 3 z 9 (5 209 wyświetleń)

Co mogę powiedzieć. Jeszcze niedawno nie można było zapisać kontrahenta z numerem NIP (za to z numerem telefonu) i przy ręcznym MPP trzeba było za każdym razem pamiętać o jego wpisaniu.

Odpowiedz
0 Lajków
cougar
Doradca z ambicjami I
9
4
09-08-2022
Wiadomość 4 z 9 (5 189 wyświetleń)

Re: import przelewów split payment (MPP)

W Moim ING przedsiębiorcy mogą wykonać Split Payment, nie mamy możliwości zrobienia paczki takich przelewów w tej bankowości. Sugestię o jej zaimplementowaniu przekazałam do odpowiedniego działu. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
ElżbietaG
Moderator
Moderator icon
113
17
14-12-2020
Wiadomość 5 z 9 (5 108 wyświetleń)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

Odpowiedz
0 Lajków
websafe
Doradca z ambicjami I
13
5
06-03-2019
Wiadomość 6 z 9 (270 wyświetleń)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

Odpowiedz
0 Lajków
websafe
Doradca z ambicjami I
13
5
06-03-2019
Wiadomość 7 z 9 (269 wyświetleń)

W Moim ING wciąż nie mamy możliwości zrobienia paczki przelewów Split Payment. JDG może przejść do ING Business w wyjątkowych przypadkach, po uzyskaniu zgody banku i resegmentacji. Oferta konta i usług ING Business jest inna. Klient może zostać zapoznany z warunkami oferty i wnioskowania o zmianę pod nr 32 357 00 24.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
ElżbietaG
Moderator
Moderator icon
113
17
14-12-2020
Wiadomość 8 z 9 (82 wyświetleń)

Czy nie łatwiej po prostu udostępnić tę funkcjonalność zamiast tak bez sensu kombinować? Przypominam, że bank ING pracuje nad tym zagadnieniem już ponad 6 lat. Wygląda to trochę tak, jakby w dziale IT w ING pracowała tylko jedna osoba, która nie ma czasu wdrażać takich rzeczy, ponieważ aktualnie instaluje sterowniki do drukarek i aktualizuje Windowsy innym pracownikom.

Odpowiedz
0 Lajków
pit
pit
Doradca z ambicjami II
25
17
05-02-2022
Wiadomość 9 z 9 (14 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Egzekucja a środki unijne

Szukam odpowiedzi tutaj. Na czacie już próbowałam. A zresztą już sobie sama pomogłam. Bo zleciłam zablokowane środki jako przelew wynagordzeń. I niestety dopiero teraz uzyskałam informację, że można o

...

28-12-2024

Czy nie łatwiej po prostu udostępnić tę funkcjonalność zamiast tak bez sensu kombinować? Przypominam, że bank ING pracuje nad tym zagadnieniem już ponad 6 lat. Wygląda to trochę tak, jakby w dziale IT

...

28-12-2024
Re.: Ciemne tło apki

Mając ciemny motyw w telefonie Xiaomi, to wyskakuje ciemny motyw i w appce. A ja np. chciałabym mieć jasny w ING i nie mogę tej opcji znaleźć, także o. 

27-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy