Odpowiedz

Niezbyt bezpieczna autoryzacja przelewów SMS

Cześć ING.

Czemu pomimo, iż mam i aktywnie korzystam z aplikacji mobilnej ING wciąż dostaję większość autoryzacji przelewów i innych operacji na SMS? Autoryzacje poprzez aplikacje mobilne są sporadyczne, na tyle, że nie wiem nawet czy jest tu jakaś reguła.

Kiedy planujecie rezygnację z niezbyt bezpiecznej metody autoryzacji SMS na rzecz autoryzacji w aplikacji mobilnej? Ostatnio nasiliły się ataki związane z duplikatami kart SIM. Dodatkowo metody na 'fake BTS' przy obecnych cenach potrzebnego sprzętu nie są już jakąś utopią.

A może jest już jakieś ustawienie tylko mi coś umknęło?

Odpowiedz
0 Lajków
ArekK
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
59
37
11-04-2017
Wiadomość 1 z 4 (29 391 wyświetleń)

Re: Niezbyt bezpieczna autoryzacja przelewów SMS

[ Edytowane ]

Bezpieczeństwo bankowości internetowej, aplikacji mobilnej czy wykonywanych transakcji jest dla nas bardzo ważne.  Każdy przelew jest indywidualnie analizowany przez nasz system bezpieczeństwa. O tym czy dana transakcja wymaga potwierdzenia oraz w jaki sposób decydujemy losowo. Jeśli wykonujesz przelew na komputerze możemy Cię poprosić o potwierdzenie go w aplikacji mobilnej jednak również autoryzacja może odbyć się za pomocą kodu SMS. Zapewniam Cię, że autoryzacja przez kod SMS jest równie bezpieczna co autoryzacja w aplikacji mobilnej. 

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MartynaC
Były moderator
Były moderator icon
427
94
12-04-2017
Wiadomość 2 z 4 (29 353 wyświetleń)

Dzięki za odpowiedź, choć nie całkiem na temat.

Nie mam wątpliwości co do samych potwierdzeń - cieszę się, że zaprzęgacie do tego wysoce inteligentny algorytm i nie muszę potwierdzać za każdym razem przelewów, które robię regularnie.

Piszę o wątpliwym w obecnych okolicznościach bezpieczeństwie jednego z kanałów którym wysyłacie potwierdzenia.

SMS nie jest już bezpieczny, tak jak piszesz. Jeśli to oficjalne stanowisko banku, to przyznam, że jest dość zaskakujące.

Ostatnie ataki związane z duplikatami SIM i możliwości stosunkowo taniego podsłuchania ruchu SMS kompromitują tę metodę. Potwierdzeniem na to są posunięcia niektórych banków związane z rezygnacją z potwierdzeń SMS na rzecz potwierdzeń w aplikacji mobilnej. Poniżej linki do informacji, które pomogą ci pogłębić wiedzę w tym temacie:

https://niebezpiecznik.pl/post/autoryzacja-mobilna-aplikacja-bank-przelewy/

https://www.cashless.pl/4651-mBank-blokuje-logowania-serwis-lajt

https://www.cashless.pl/4652-mobilna-autoryzacja-mobilny-podpis-BZ-WBK

Moje pytanie brzmiało: czy jest możliwość, aby zrezygnować z potwierdzeń SMS i korzystać wyłącznie z potwierdzeń w aplikacji mobilnej?

Odpowiedz
0 Lajków
ArekK
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
59
37
11-04-2017
Wiadomość 3 z 4 (29 347 wyświetleń)

[ Edytowane ]

Nie ma możliwości, aby wskazać autoryzację przelewów w aplikacji mobilnej jako jedyną formę autoryzacji. Rzeczywiście czasami możemy poprosić Cię o potwierdzenie przelewu w aplikacji mobilnej zamiast kodem sms. Niemniej jednak nie możesz zrezygnować z autoryzacji sms tylko i wyłącznie na korzyść potwierdzeń przez aplikację mobilną. Alternatywą dla kodów wysyłanych w formie wiadomość sms jest odsłuchiwanie tych kodów przez system telefoniczny Halo Śląski (możesz go bezpłatnie założyć w dowolnym oddziale naszego banku). Wtedy zamiast odczytywać kod możesz zadzwonić na Halo Śląski. Kod przeczyta dla Ciebie automatyczny lektor. Twoje sugestie w temacie autoryzacji przesłałem do osób, które zajmują się tym tematem. 

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
ŁukaszW
Były moderator
Były moderator icon
699
231
12-10-2015
Wiadomość 4 z 4 (29 279 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Naszą aplikację możesz zainstalować jedynie z autoryzowanego sklepu Google Play lub AppStore. Na ten moment nie planujemy zmian w tym temacie. 

12-03-2026
FWK a refinansowanie

Korzystam z FWK w innym banku. Czy mogę przenieść kredyt do ING?

12-03-2026
Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Dzień dobry, jak dziś wygląda podejście banku do sprawy?

Jest coraz większa nisza na telefony "degoogled" oraz telefony oparte na Linuksie, polski Mudita, fińska Jolla, holenderski Fairphone, niemiecki

...

12-03-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy