10-03-2016 00:32
Mam minimalne potrzeby egzystencjalne. Co zarobie to inwestuję. Polecam jakiś fundusz inwestycyjny. Dla tych którzy się boją polecam coś z szafy ING. Zawsze to lepsze 10% niż oprocentowanie na OKO minus podatek belki. Według mnie najlepiej zacząć oszczędzanie od spłacenia długów kredytów itp.( to zawsze ciąży i ciężko oszczędzać) W dalszej kolejności zminimalizowanie wydatków. Jednak zawsze uważałem że nie da się zarobić na oszczędzaniu. Jestem zwolennikiem inwestowania i rozwoju. Własnego, czyli ,,poszerzanie horyzontów'' , kilka etatów ponadto giełda lub/i zakłady bukmacherskie. Pozdrawiam.
20-04-2016 22:00
Lekkomyślnie zachowanie, ponieważ zawsze coś trzeba mieć na czarną godzinę. Widać, że nie miałeś w życiu takich sytuacji. Może kiedyś zrozumiesz.
29-04-2016 10:11
Spokojnie, kazdy ma swoje sposoby Polecam strategię 3 skarbonek, czyli podzielenie swoich oszczedności na 3 kupki:
- pod ręką (czyli właśnie na te nieprzewidziane wydatki)
- na plany (na plany krótkoterminowe)
- na przyszłosć (oszczędzanie długotermnowe np. na emeryturę)
Więcej informacji: http://www.ingbank.pl/indywidualni/oszczednosci/zasada-trzech-skarbonek
20-09-2016 16:16
Zerknijcie na to - zebraliśmy 101 sposobów na oszczędzanie
05-10-2016 11:40
Moim patentem na oszczędzanie jest przelewanie co miesiąc stałej kwoty i brak możliwości jej wypłacenia przez kilka kolejnych miesięcy. Wiadomo, że ze skromej emerytury dużo nie da sie oszczędzić, ale na lekarza zawsze się znajdzie. Z drugiej strony w moim wieku może lepiej zaczać wydawać niż oszczędzać
23-11-2016 20:53
24-11-2016 23:49
Najpierw dzielę pensję na dwie równe części, pierwsza idze na bieżące wydatki oraz zachciewajki, druga część idzie na oszczędzania. Drugą część dzielę dodatkowo na 3 części wg. moich potrzeb i w razie sytuacji awaryjnej biorę pieniądze właśnie z jednej z tych trzech części. Przekonałem partnęrkę do takiego sposobu i zaczęła odkładać 2-3 razy więcej niż wcześniej.
31-12-2016 15:15
10-01-2017 16:43 – ostatnio edytowany 10-01-2017 19:28 przez KatarzynaA
Cześć,
Nie chcę spamować.
Podsyłam namiary na informacje, które stosuje od roku kolega.
Jak ostatnio z nim rozmawiałem, to mówił, że skrupulatnie prowadzona analiza wszystkich wpływów i wydatków, pozwoliła mu zaoszczędzić prawie 6000PLN.
Sam dopiero zaczynam, i nie wiem na ile się to spisze, ale liczę na oszczędności
Pozdrawiam
Wojtek
10-01-2017 17:02
Polecam ternera finasowego, fajnie się sprawdza. Pokazuje w jaki sposób mogę zaoszczędzić.
Z racji tego, że masz u nas kredyt hipoteczny wspólny z żoną, to macie również wskazane konto, z którego kredyt jest spłacany. W takiej sytuacji każdy ze współposiadaczy kredytu może zostać poproszony
... 21-11-2024