10-03-2016 00:32
Mam minimalne potrzeby egzystencjalne. Co zarobie to inwestuję. Polecam jakiś fundusz inwestycyjny. Dla tych którzy się boją polecam coś z szafy ING. Zawsze to lepsze 10% niż oprocentowanie na OKO minus podatek belki. Według mnie najlepiej zacząć oszczędzanie od spłacenia długów kredytów itp.( to zawsze ciąży i ciężko oszczędzać) W dalszej kolejności zminimalizowanie wydatków. Jednak zawsze uważałem że nie da się zarobić na oszczędzaniu. Jestem zwolennikiem inwestowania i rozwoju. Własnego, czyli ,,poszerzanie horyzontów'' , kilka etatów ponadto giełda lub/i zakłady bukmacherskie. Pozdrawiam.
20-04-2016 22:00
Lekkomyślnie zachowanie, ponieważ zawsze coś trzeba mieć na czarną godzinę. Widać, że nie miałeś w życiu takich sytuacji. Może kiedyś zrozumiesz.
29-04-2016 10:11
Spokojnie, kazdy ma swoje sposoby Polecam strategię 3 skarbonek, czyli podzielenie swoich oszczedności na 3 kupki:
- pod ręką (czyli właśnie na te nieprzewidziane wydatki)
- na plany (na plany krótkoterminowe)
- na przyszłosć (oszczędzanie długotermnowe np. na emeryturę)
Więcej informacji: http://www.ingbank.pl/indywidualni/oszczednosci/zasada-trzech-skarbonek
20-09-2016 16:16
Zerknijcie na to - zebraliśmy 101 sposobów na oszczędzanie
05-10-2016 11:40
Moim patentem na oszczędzanie jest przelewanie co miesiąc stałej kwoty i brak możliwości jej wypłacenia przez kilka kolejnych miesięcy. Wiadomo, że ze skromej emerytury dużo nie da sie oszczędzić, ale na lekarza zawsze się znajdzie. Z drugiej strony w moim wieku może lepiej zaczać wydawać niż oszczędzać
23-11-2016 20:53
24-11-2016 23:49
Najpierw dzielę pensję na dwie równe części, pierwsza idze na bieżące wydatki oraz zachciewajki, druga część idzie na oszczędzania. Drugą część dzielę dodatkowo na 3 części wg. moich potrzeb i w razie sytuacji awaryjnej biorę pieniądze właśnie z jednej z tych trzech części. Przekonałem partnęrkę do takiego sposobu i zaczęła odkładać 2-3 razy więcej niż wcześniej.
31-12-2016 15:15
10-01-2017 16:43 – ostatnio edytowany 10-01-2017 19:28 przez KatarzynaA
Cześć,
Nie chcę spamować.
Podsyłam namiary na informacje, które stosuje od roku kolega.
Jak ostatnio z nim rozmawiałem, to mówił, że skrupulatnie prowadzona analiza wszystkich wpływów i wydatków, pozwoliła mu zaoszczędzić prawie 6000PLN.
Sam dopiero zaczynam, i nie wiem na ile się to spisze, ale liczę na oszczędności
Pozdrawiam
Wojtek
10-01-2017 17:02
Polecam ternera finasowego, fajnie się sprawdza. Pokazuje w jaki sposób mogę zaoszczędzić.
Czy to celowe działanie, czy przejaw lekceważącego podejścia do klienta, trudno powiedzieć, ale na pewno nie jest to działanie godne instytucji zaufania publicznego.
Nie wydaje mi się, żeby to było cel
... 12-10-2024W tej sytuacji proszę, napisz do nas na czacie w Moim ING lub zgłoś nam sprawę przez infolinię pod numerem 32 357 00 69. Sprawdzimy tę sytuację w naszym systemie.
12-10-2024