Płatności

Odpowiedz

Płatność kartą debetową Visa (wielowalutową) na autostradach w Hiszpanii i Portugalii

Od kilku miesięcy jestem klientem ING i korzystam m.in. z karty debetowej Visa z podłączonym kontem walutowym w EUR. Do niedawna nie miałem z nią żadnych problemów, aż pojechałem z nią na wakacje do Hiszpanii i Portugalii. Próba płatności za przejazd autostradą zakończyła się komunikatem „Karta nie jest akceptowana”. Podobnie na wjeździe do Portugalii - ten sam komunikat przy próbie zarejestrowania auta w systemie EasyToll.

Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego ta karta tam nie działa?

Wszelkie inne płatności przechodziły bezproblemowo.

W uzupełnieniu dodam, że ten sam komunikat pojawiał się, gdy próbowałem płacić kartą wydaną przez Alior - debetowa walutowa Mastercard. Poprawnie zadziałała dopiero trzecia karta (zarówno w Hiszpanii, jak i w Portugalii) - debetowa Visa EnveloBank.

Odpowiedz
0 Lajków
JarekB
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
9
0
14-09-2018
Wiadomość 1 z 4 (7 590 wyświetleń)

Re.: Płatność kartą debetową Visa (wielowalutową) na autostradach w Hiszpanii i Portugalii

[ Edytowane ]

Trudno odnieść mi się do tej sytuacji.
Karta powinna działać w takich miejscach prawidłowo.
Rozumiem, że limity miałeś ustawione poprawnie - ma ona osobne dla płatności w kraju, poza granicami i w internecie.
Mógł to być chwilowy błąd po stronie operatora płatności.
Wspominasz jednak, że z innymi kartami była podobna sytuacja.
Proszę, zgłoś to nam:

• przez usługę Moje ING - zakładka Wiadomości,
  • telefonicznie pod numerem 32 357 00 69. Infolinia jest czynna całą dobę,
  • w oddziale banku.

W ten sposób będziemy mogli sprawdzić, co się stało przy próbie płatności kartą.

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie :-)
Odpowiedz
0 Lajków
PatrycjaT
Były moderator
Były moderator icon
307
68
29-01-2018
Wiadomość 2 z 4 (7 484 wyświetleń)

Re.: Płatność kartą debetową Visa (wielowalutową) na autostradach w Hiszpanii i Portugalii

Po zgłoszeniu problemu do banku otrzymałem odpowiedź, że jeżeli chodzi o Hiszpanię, to bank otrzymał błędne - niepełne zapytanie autoryzacyjne od AUDASA - operatora autostrady, którą podróżowałem. Transakcja nie doszła więc do skutku.
Z Portugalii natomiast nie odnotowano żadnej próby płatności w terminie, który podałem.
Wygląda na to, że problem leży po stronie operatorów w tych krajach.
Odpowiedz
0 Lajków
JarekB
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
9
0
14-09-2018
Wiadomość 3 z 4 (6 485 wyświetleń)

Dziękuję, że wróciłeś z informacją Emotikon: Szczęśliwy
Pozdrawiam serdecznie Emotikon: Szczęśliwy

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie :-)
Odpowiedz
0 Lajków
PatrycjaT
Były moderator
Były moderator icon
307
68
29-01-2018
Wiadomość 4 z 4 (6 430 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Zamknięcie IKZE bez wpłat

Dzień dobry,
czy za zamknięcie IKZE przed upływem 12 miesięcy na które nie zostały dokonane żadne wpłaty zostanie pobrana prowizja za zwrot?

13-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Dziękujemy za opinię. Przekazałem ją do zespołu odpowiedzialnego za naszą bankowość.

12-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Witam,

Proszę o powiększenie pola tekstowego "Tytuł" oraz "Nazwa i adres odbiorcy", tak jak to było w starej wersji, a najlepiej umożliwienie opcji powrotu do starego interfejsu. Ten jest nieintuicyjny

...

12-12-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy