Odpowiedz

ubezpieczenie na życie

Do kredytu hipotecznego wziąłem ubezpieczenie na życie opcja życie plus. Składka wyliczana jest : 0,035% x saldo zadłużenia kredytu w dniu płatności raty kredytu. Pożyczam 250 000zł. Całość do spłaty to 370 000zł. Czy 250000zł jest tym saldem zadłużenia?
Odpowiedz
0 Lajków
Sygit
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
7
0
02-07-2021
Wiadomość 1 z 4 (5 249 wyświetleń)

Re.: ubezpieczenie na życie

Saldo zadłużenia to kapitał, który jesteś winien bankowi. Jeśli wypłacasz kredyt w transzach - po wypłacie każdej transzy saldo zadłużenia się zwiększa i zwiększa się też składka ubezpieczenia. Później po każdej spłacie raty kapitałowo-odsetkowej kapitał będzie się zmniejszał, więc składka naliczana od salda zadłużenia kredytu w dniu płatności raty też będzie coraz mniejsza. Te różnice w wysokości kolejnych składek oczywiście będą minimalne.

czarna666
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
160
57
01-04-2020
Wiadomość 2 z 4 (5 205 wyświetleń)

Re.: ubezpieczenie na życie

Aha, to jeszcze tak. Ale liczymy bez odsetek?
Odpowiedz
0 Lajków
Sygit
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
7
0
02-07-2021
Wiadomość 3 z 4 (5 181 wyświetleń)

Re: Re.: ubezpieczenie na życie

@Sygit Jest dokładnie tak, jak pisze @czarna666 Potwierdzamy Emotikon: Szczęśliwy 

***Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
DawidSz
Były moderator
Były moderator icon
225
48
26-11-2018
Wiadomość 4 z 4 (5 169 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Nierynkowa marża

Kredyt na mieszkanie mamy od 5 lat. W tym czasie spłaciliśmy już 50% zaciągniętego kapitalu. Marża banku w umowie wynosi 2,2%, jednak obecnie bank oferuje dla nowych klientów 1,7% czyli 0,5% mniej. By...

02-03-2026
Re: Nadpłata raty

Mamy teraz podobną sytuację, niestety w umowie kredytowej nie ma informacji o tym że skrócić okres kredytowania można dopiero po pierwszej racie odsetkowo-kapitalowej. Czy mogę wiedzieć jak skończyła ...

01-03-2026
Re.: Błędne zaczytywanie danych do Profilu Zaufanego - 2 imiona

Temat stary, ale może komuś się przyda. Również mam problem z 2 imieniem i na stronie gov.pl jest informacja, że "Osoby posiadające więcej imion mogą wpisać tylko pierwsze". Mój profil został poprawni...

28-02-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy