Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Re: Re.: ile mogą wyniesc mnie maksymalnie raty za kredyt hipoteczny

W umowie jest zapis

Wysokość oprocentowania zmiennego nie może w stosunku rocznym przekraczać wysokości ustawowych odsetek maksymalnych, na dzień zawarcia Umowy określonych w art. 359 §2 Kodeksu cywilnego

W kodeksie z kolei
Jeżeli wysokość odsetek nie jest w inny sposób określona, należą się odsetki ustawowe w wysokości równej sumie stopy referencyjnej Narodowego Banku Polskiego i 3,5 punktów procentowych. Maksymalna wysokość odsetek wynikających z czynności prawnej nie może w stosunku rocznym przekraczać dwukrotności wysokości odsetek ustawowych (odsetki maksymalne)

Czyli wg tego artykułu maksymalne odsetki powinny stanowić (stopa referencyjna NBP NA DZIEŃ ZAWARCIA UMOWY + 3.5%) x 2

skoro zawarłam umowę w 2020, kiedy stopa referencyjna wynosiła 0.2%, to moje maksymalne odsetki nie powinny wynieść więcej niż (0.2+3.5)X2 = 7.4%

Czy coś "przeczytałam" 😅
Odpowiedz
0 Lajków
ewabier
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
11-05-2022
Wiadomość 11 z 12 (2 114 wyświetleń)

Re: Re.: ile mogą wyniesc mnie maksymalnie raty za kredyt hipoteczny

Jak już pisaliśmy wcześniej, maksymalna kwota raty jaką prezentujemy w umowie, podana jest zgodnie z oprocentowaniem na dzień zawarcia umowy. I jest to tylko przykład. 

Jeśli jednak stopy procentowe rosną - rośnie również kwota odsetek maksymalnych. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
NataliaKr
Moderator
Moderator icon
439
82
18-01-2021
Wiadomość 12 z 12 (2 012 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy