Odpowiedz
Opcje
- Subskrybuj źródło RSS
- Oznacz temat jako nowy
- Oznacz temat jako przeczytany
- Przyklej wątek Wątek u bieżącego użytkownika
- Zakładka
- Subskrybuj
- Strona dopasowana do drukarki
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
11-05-2022 21:11
Re: Re.: ile mogą wyniesc mnie maksymalnie raty za kredyt hipoteczny
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
W umowie jest zapis
Wysokość oprocentowania zmiennego nie może w stosunku rocznym przekraczać wysokości ustawowych odsetek maksymalnych, na dzień zawarcia Umowy określonych w art. 359 §2 Kodeksu cywilnego
W kodeksie z kolei
Jeżeli wysokość odsetek nie jest w inny sposób określona, należą się odsetki ustawowe w wysokości równej sumie stopy referencyjnej Narodowego Banku Polskiego i 3,5 punktów procentowych. Maksymalna wysokość odsetek wynikających z czynności prawnej nie może w stosunku rocznym przekraczać dwukrotności wysokości odsetek ustawowych (odsetki maksymalne)
Czyli wg tego artykułu maksymalne odsetki powinny stanowić (stopa referencyjna NBP NA DZIEŃ ZAWARCIA UMOWY + 3.5%) x 2
skoro zawarłam umowę w 2020, kiedy stopa referencyjna wynosiła 0.2%, to moje maksymalne odsetki nie powinny wynieść więcej niż (0.2+3.5)X2 = 7.4%
Czy coś "przeczytałam" 😅
Wysokość oprocentowania zmiennego nie może w stosunku rocznym przekraczać wysokości ustawowych odsetek maksymalnych, na dzień zawarcia Umowy określonych w art. 359 §2 Kodeksu cywilnego
W kodeksie z kolei
Jeżeli wysokość odsetek nie jest w inny sposób określona, należą się odsetki ustawowe w wysokości równej sumie stopy referencyjnej Narodowego Banku Polskiego i 3,5 punktów procentowych. Maksymalna wysokość odsetek wynikających z czynności prawnej nie może w stosunku rocznym przekraczać dwukrotności wysokości odsetek ustawowych (odsetki maksymalne)
Czyli wg tego artykułu maksymalne odsetki powinny stanowić (stopa referencyjna NBP NA DZIEŃ ZAWARCIA UMOWY + 3.5%) x 2
skoro zawarłam umowę w 2020, kiedy stopa referencyjna wynosiła 0.2%, to moje maksymalne odsetki nie powinny wynieść więcej niż (0.2+3.5)X2 = 7.4%
Czy coś "przeczytałam" 😅
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
12-05-2022 16:01
Re: Re.: ile mogą wyniesc mnie maksymalnie raty za kredyt hipoteczny
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jak już pisaliśmy wcześniej, maksymalna kwota raty jaką prezentujemy w umowie, podana jest zgodnie z oprocentowaniem na dzień zawarcia umowy. I jest to tylko przykład.
Jeśli jednak stopy procentowe rosną - rośnie również kwota odsetek maksymalnych.
-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- « Poprzedni
-
- 1
- 2