Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Kredyt hipoteczny ze stałym oprocentowaniem a likwidacja WIBOR

[ Edytowane ]
Dzień dobry.
Mam kredyt hipoteczny ze stałym oprocentowaniem na 5 lat w wysokości 4,08% (WIBOR 6M 1,78% oraz stała marża 2,30%).
W dzień podpisania umowy musiałem także podpisać załącznik o wskaźniku referencyjnym (w przypadku jego zastąpienia lub likwidacji).
Czy to oznacza że jeśli WIBOR zostanie 1.01.23 zastąpiony np. wskaznikem POLONIA, który zapewne będzie nie niższy niż 4-4,5%, to od tego dnia wzrośnie mi rata ze względu na wzrost oprocentowania (POLONIA + marża = co najmniej 6,3%)? Jeśli tak to ja nie chce takiej "pomocy" Państwa.

Edit: zgodnie z umową 5 letni okres stałej stopy kończy mi się w październiku 2024 roku.
Odpowiedz
0 Lajków
Shevc30
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
5
0
13-05-2022
Wiadomość 1 z 2 (3 532 wyświetleń)

Re.: Kredyt hipoteczny ze stałym oprocentowaniem a likwidacja WIBOR

Stałe oprocentowanie nie opiera się na stawce WIBOR, więc do wspomnianego października 2024 roku nic Ci nie wzrośnie. A co będzie później, to zapewne nikt nie wie, skoro żadne przepisy jeszcze się w tej sprawie nie pojawiły.

Odpowiedz
0 Lajków
czarna666
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
158
57
01-04-2020
Wiadomość 2 z 2 (3 511 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Xiaomi pay kiedy w końcu?

Mnie też odrzuca transakcje w Google Pay. Ten bank to porażka ostatnio. Ciągle jakieś kłopoty

23-03-2025
Nowa karta i Google Pay

Wszystko zaczęło się od wymiany karty ze względu na datę ważności starej... Za każdym razem, gdy próbuje dodać nową kartę do Google Pay po kilku godzinach dostaje SMS, że rzekomo została usunięta. Co

...

23-03-2025
Re: Xiaomi pay kiedy w końcu?

Analizujemy różne formy płatności. Nie planujemy na tę chwilę wprowadzać nowych rozwiązań płatności.

23-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy