Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Zmiana oprocentowania kredytu kilka dni po podpisaniu umowy kredytowej

Dzień dobry.

W poniedziałek 26 lipca podpisałem umowę kredytu. Już w sobotę, 31 lipca, otrzymałem wiadomość w "Moje ING" informującą, że harmonogram kredytu uległ zmianie. O 0,05% wzrosło również oprocentowanie. Z tego, co widzę na bankier.pl, WIBOR 6m wcale nie uległ żadnym zmianom w ostatnich dniach. Ponadto wydawało mi się, że w ING wskaźnik ten analizowany jest co 6 miesięcy od daty zawarcia umowy... O co więc tutaj chodzi?

Odpowiedz
0 Lajków
majkel1
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
02-08-2021
Wiadomość 1 z 6 (5 294 wyświetleń)

Re.: Zmiana oprocentowania kredytu kilka dni po podpisaniu umowy kredytowej

Dopóki nie dopiszesz banku do księgi wieczystej to tak będzie. Przecież doradca w oddziale musiał informować o tym z 40x podczas składania wniosku...
bpacholek
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
16
1
29-07-2021
Wiadomość 2 z 6 (5 266 wyświetleń)

Informowany byłem o tym, że do czasu, aż poinformuję bank o utworzeniu księgi wieczystej, rata kredytu będzie większa, i to oczywiście nie jest dla mnie zaskoczeniem. Nie miałem żadnej informacji o wzroście oprocentowania kilka dni po podpisaniu umowy.

Co to znaczy, że "dopóki nie dopiszę banku do księgi wieczystej to tak będzie"? Będą mi co tydzień podnosić oprocentowanie? Emotikon: Język

I czy w takim razie, gdy już sprawa z księgą wieczystą zostanie załatwiona, oprocentowanie zmaleje?

Dziękuję za pomoc.

Odpowiedz
0 Lajków
majkel1
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
02-08-2021
Wiadomość 3 z 6 (5 223 wyświetleń)

Może warto jednak samodzielnie umowę przeczytać, przecież tam wszystko jest napisane. Emotikon: sfrustrowany Nie wiesz, co podpisałeś?

Odpowiedz
0 Lajków
czarna666
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
151
52
01-04-2020
Wiadomość 4 z 6 (5 209 wyświetleń)

Nie będzie tak co tydzień. Raz zwiększyli względem bazowego. Jak załatwisz to zmniejszą.

Odpowiedz
0 Lajków
bpacholek
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
16
1
29-07-2021
Wiadomość 5 z 6 (5 142 wyświetleń)

Re: Re.: Zmiana oprocentowania kredytu kilka dni po podpisaniu umowy kredytowej

@majkel1 Do momentu wpisu hipoteki do księgi wieczystej, podwyższamy marżę/oprocentowanie kredytu o wartość określoną w Twojej umowie kredytowej. Po dokonaniu wpisu hipoteki do księgi wieczystej otrzymasz zawiadomienie z sądu. My również je otrzymamy.
Oprocentowanie to będzie obniżone niezwłocznie i nie później niż w terminie 14 dni od otrzymania przez Bank informacji o wpisie hipoteki.

Niezależnie od tego, kiedy otrzymamy informację o wpisie hipoteki, jesteśmy zobowiązani do zniesienia podwyższonej marży/oprocentowania od chwili wpisu do księgi wieczystej.

Dokonamy zwrotu naliczonych odsetek, za dni miedzy otrzymaniem informacji o wpisie, a faktycznym wpisem do księgi wieczystej.
Jako potwierdzenie, że informacja o wpisie hipoteki została przez nas przyjęta, otrzymasz od nas wiadomość SMS. Po obniżeniu oprocentowania wygenerowany zostanie nowy harmonogram spłaty. Dokument z informacją o wpisie do księgi wieczystej możesz wysłać w Moim ING.

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MartynaC
Były moderator
Były moderator icon
427
94
12-04-2017
Wiadomość 6 z 6 (5 120 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy