14-08-2017 09:32
Witam, czy do wypłaty drugiej transzy kredytu hipotecznego trzeba pierwszą transzę rozliczyć w 100 %, to znaczy czy wszystko według kosztorysu musi być wykonane. Trochę kosztorys mi się rozminął z rzecywistością i nie na wszystko starczyło pieniędzy. Czy bank bardzo rygorystycznie do tego podchodzi?
14-08-2017 16:58 | Edytowano: 12-11-2017 18:32
@torafal Abyśmy wypłacili kolejną transzę, wymagamy rozliczenia poprzedniej. W tym celu prosimy o przesłanie zdjęć, które potwierdzą wykonanie prac. Ich postęp powinien być spójny z kosztorysem. Odpowiedni dział na podstawie aktualnych fotografii oceni zgodność z dokumentami.
Zdjęcia możesz wysłać na dwa sposoby:
Wypłata kolejnej transzy wiąże się z osobistą wizytą w oddziale banku (wystarczy 1 kredytobiorca). Poprosimy o złożenie pisemnej dyspozycji jej uruchomienia.
06-10-2017 12:55
Witam,
Podpinam się pod temat.
Zleciłem wypłatę pierwszej drugiej (ostatniej transzy), mając co prawda jeszcze ok 20% środków z pierwszej i dostałem decyzję odmowną z uwagi na zbyt mały postęp prac budowlanych.
Banku udzielił takiej odpowiedzi ustosunkowując się jedynie do stwierdzenia iż w dzienniku budowy jest mało wpisów....
W jaki sposób weryfikowane sa wpisy, liczy się ilość wpisów, czy to co faktycznie zostało napisane oraz było potwierdzone oczywiście zdjęciami.
Co w takim przypadku mam uczynić?
Co prawda jeszcze mam 20% środków, ale jest to wartość niewystarczająca aby pokryć ekipie wykonanie w 100% kolejnego etapu prac
Z góry dziekuję za odpowiedź
Pozdrawiam
06-10-2017 17:48
@mkriso Proszę skontaktuj się ze swoim doradcą hipotecznym. Przez społeczność nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Nie mamy tym kanałem kontaktu dostępu do danych naszych klientów.
10-03-2020 13:11
Dzień dobry,
Podpinam się także pod temat.
W związku z agresywnym wzrostem cen materiałów i robocizny rozminął mi się troszkę kosztorys.
Czy do wypłacenia 2 transzy wymagane jest rozliczenie pierwszej transzy w 100 % nie ma żadnych widełek lub innego sposobu na pozyskanie środków?
10-03-2020 22:14
Przykro mi, ale nie ma takiej możliwości. Żebyśmy mogli uruchomić drugą transzę, powinieneś rozliczyć się z pierwszej.
17-03-2020 12:36
Patrzymy na to co robi konkurencja i dostrzegamy zainteresowanie IKE i rynkami zagranicznymi. Analizujemy możliwość wprowadzenia tych usług u nas. Rozumiemy, że chcielibyście skorzystać z nich już ter
... 19-11-2024
@DominikaW:Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
To chyba będz
... 18-11-2024