09-12-2021 14:43
Dzień dobry,
miałem kredyt hipoteczny z ratą malejącą na 12,5 roku. Nie nadpłacałem. Natomiast po 6 latach spłaciłem całość kapitału jednorazowo. Czy w zwiąku z tym należy mi się zwrot części odsetek?
Pozdrawiam
09-12-2021 20:33 | Edytowano: 09-12-2021 20:34
Bank nie zwraca odsetek, bank zwraca automatycznie część pobranej prowizji (o ile była pobrana) w ciągu 14 dni. Tak przynajmniej jest w przypadku kredytu gotówkowego. Zakładam, że w kontekście kredytów hipotecznych jest podobnie. Jednak mowa o prowizji, a nie o odsetkach.
10-12-2021 15:38
Odsetki się płaci nie od jakichś hipotetycznych przyszłych długów (bo nie wiadomo, jakie będzie oprocentowanie), tylko od obecnego zadłużenia, więc poza może wyrównaniem jakichś drobiazgów z ostatnią ratą, nie należy się żaden zwrot odsetek.
10-12-2021 16:15
Zgadza się, odsetek nie zwracamy. Płacisz je tylko za okres, z którego korzystałeś z kredytu - nie pobieramy odsetek za okres niewykorzystany. W przypadku wcześniejszej całkowitej spłaty kredytów hipotecznych, udzielonych od 22 lipca 2017 r, a spłaconych/nadpłaconych od 11 września 2019 r. rozliczamy pobraną prowizję za ich udzielenie proporcjonalnie do rzeczywistego okresu spłaty.
To naprawdę przykro się czyta. Tak jak waszym obowiązkiem jest weryfikowanie dowodu tożsamości, tak jest nim też zapewnienie dostępu do informacji i komunikacji z OzN. Instrukcje typu: "Aby wyjaśnić
... 19-12-2024Dobry wieczór,
Po godzinnej frustracji spowodowanej nieudanymi próbami odblokowania dostępu do konta mam nadzieję, że ktoś mi tu pomoże.
Postępuję zgodnie z instrukcją, zmieniam hasło, zapisuje też
... 18-12-2024Możesz zrezygnować z pozostałej części transzy, natomiast w takiej sytuacji będziemy i tak prosić Cię o rozliczenie inwestycji. Dodatkowo poprosimy o udokumentowanie środków - które potwierdzą, że będ
... 18-12-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |