Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Wcześniejsza całkowita spłata kredytu hipotecznego z ratą malejącą

Dzień dobry,

miałem kredyt hipoteczny z ratą malejącą na 12,5 roku. Nie nadpłacałem. Natomiast po 6 latach spłaciłem całość kapitału jednorazowo. Czy w zwiąku z tym należy mi się zwrot części odsetek?

Pozdrawiam

Odpowiedz
0 Lajków
mtom
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
09-12-2021
Wiadomość 1 z 4 (7 161 wyświetleń)

Re.: Wcześniejsza całkowita spłata kredytu hipotecznego z ratą malejącą

[ Edytowane ]

Bank nie zwraca odsetek, bank zwraca automatycznie część pobranej prowizji (o ile była pobrana) w ciągu 14 dni. Tak przynajmniej jest w przypadku kredytu gotówkowego. Zakładam, że w kontekście kredytów hipotecznych jest podobnie. Jednak mowa o prowizji, a nie o odsetkach.

Odpowiedz
0 Lajków
JB1
JB1
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
20
2
28-10-2021
Wiadomość 2 z 4 (7 109 wyświetleń)

Re.: Wcześniejsza całkowita spłata kredytu hipotecznego z ratą malejącą

Odsetki się płaci nie od jakichś hipotetycznych przyszłych długów (bo nie wiadomo, jakie będzie oprocentowanie), tylko od obecnego zadłużenia, więc poza może wyrównaniem jakichś drobiazgów z ostatnią ratą, nie należy się żaden zwrot odsetek.

Odpowiedz
0 Lajków
weronika_nika
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
36
10
29-01-2021
Wiadomość 3 z 4 (7 055 wyświetleń)

Re: Re.: Wcześniejsza całkowita spłata kredytu hipotecznego z ratą malejącą

Zgadza się, odsetek nie zwracamy. Płacisz je tylko za okres, z którego korzystałeś z kredytu - nie pobieramy odsetek za okres niewykorzystany.  W przypadku wcześniejszej całkowitej spłaty kredytów hipotecznych, udzielonych od 22 lipca 2017 r, a spłaconych/nadpłaconych od 11 września 2019 r. rozliczamy pobraną prowizję za ich udzielenie proporcjonalnie do rzeczywistego okresu spłaty.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
SylwiaG
Moderator
Moderator icon
184
42
23-04-2018
Wiadomość 4 z 4 (7 043 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Najem długoterminowy samochodu

Najlepiej to zobacz sobie gdzie ma place masterlease, wybierz się tam stacjonarnie, zobacz jakie mają samochody na wynajem. Na stronie możesz sobie mniej więcej przeliczyć, ile Cię to będzie kosztował...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam.  Jestem na etapie kupna działki.  Dojazd do działki jest droga prywatna . Po rozmowie z właścicielem będzie służebność dojazdu do działki.  Podczas załatwiania kredytu hipoteczne powiedziałem ż...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam. Złożyłem wniosek na kredyt hipoteczny na działkę. W rozmowie z właścicielem dzałki dojazd do działki jest droga prywatną. Przy składaniu wniosku powiedziałem że dojazd do dzidłki będzie służebn...

18-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy