01-11-2022 14:26
Jestem w trakcie budowy domu (okres karencji kredytu) i uruchomiłem wakacje kredytowe. Z tego co obserwuje w harmonogramie - okres karencji wydłużył się o 8 miesięcy.
Teraz pytanie za 100 punktów, załóżmy że skończyłem budowę i składam wniosek o rezygnację z karencji.
Co stanie się z "zawieszonymi" ratami odsetkowymi? Normalnie spłacałbym je w trakcie tych 8 miesięcy dłuższej karencji.
Czy "przepadają" i po prostu zostają mi w kieszeni, czy nagle musze spłacić te odsetki? Czy może będą doliczone do kwoty kredytu? Zakładam, że okres normlanej spłaty nie zostanie przedłużony skoro w harmonogramie nie zmienił się okres spłaty kredytu a jedynie karencji.
02-11-2022 09:42
Z karencji możesz zrezygnować po uruchomieniu całości kredytu (czyli nie musisz czekać tutaj na zakończenia budowy). W momencie zawieszenia spłaty kredytu – okres karencji jest wydłużony o czas zawieszenia, ale jeżeli złożysz rezygnację z karencji, to karencja jest wyłączona i nie płacisz dodatkowych odsetek. Nie jest nic więcej doliczane do kredytu, okres spłat kapitału i odsetek też nie jest wydłużany.
02-11-2022 10:12
Czyli mam rozumieć, że zawieszone raty odsetkowe z okresu karencji "przepadają" jeśli zakończę karencję?
03-11-2022 21:55
@Paskur Tak, po rezygnacji z karencji następna rata będzie ratą kapitałowo-odsetkową.
I prawidłowo. Jak można podawać inne dane? Wiesz, że na to są paragrafy?
23-11-2024Hej, korzystając z Vinted, olx czy innych portali w ramach bezpieczeństwa swoich danych nie podaje swoich prawdziwych danych, pojawił się problem pierwszy raz dopiero gdy założyłem konto w ING, przysz
... 23-11-2024