Odpowiedz

Re: Re.: Wakacje kredytowe 2022

@MateuszTomczyk Jak najbardziej Emotikon: Szczęśliwy 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MagdalenaD
Moderator
Moderator icon
345
67
04-09-2015
Wiadomość 41 z 43 (5 456 wyświetleń)

Re: Wakacje kredytowe 2022

Dziękuję za odpowiedź, tym niemniej uważam, że obecna forma ustawy pozostawia pole do interpretacji. 

Z tego co się orientuję banki dopuszczają możliwość wnioskowania o wakacje kredytowe np. w sytuacji, gdy kredyt został zaciągnięty na potrzeby mieszkaniowe dziecka, a współkredytobiorcami są rodzice. Już to jest pewną formą interpretacji, gdyż wszyscy współkredytobiorcy nie mogą zgodnie oświadczyć, że wakacje będą dotyczyć tylko jednej umowy kredytowej zawartej w celu zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych, gdyż tylko dziecko będzie zaspokajać swoje potrzeby mieszkaniowe. W tym przypadku jeden z dwóch warunków jest już "interpretowalny", gdyż literalnie nie jest spełniony. Taka interpretacja (w tym przypadku na korzyść kredytobiorcy) jest zapewne podyktowana logiką dotyczącą intencji ustawodawcy.

A co w sytuacji gdy rodzice mają dwoje dzieci i są stroną dwóch umów kredytowych, zawartych w celu zaspokojenia potrzeb mieszkaniowych każdego z dziecka z osobna? Wtedy tylko jedno dziecko będzie mogło korzystać z wakacji kredytowych? W tym przypadku bank uznaje swoją interpretację pierwszego warunku (tylko jedna umowa kredytowa) jako jedyną słuszną, choć zapewne sprzeczną z intencją ustawodawcy.

Osobiście uważam, że przypadku opisanym przeze mnie w poprzednim poście można uznać, że wakacje kredytowe można wziąć na obydwa kredyty.
Dlaczego? Gdyż każdy z nich jest dla poszczególnych konsumentów jedynym zawartym w celu zaspokojenia swoich potrzeb mieszkaniowych.
Jeżeli nie zaakceptować takiej interpretacji to należałoby uznać, że wakacje kredytowe nie należą się w ogóle, gdyż wszyscy kredytobiorcy nie mogą wspólnie oświadczyć, że umowa kredytowa została zawarta w celu zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych - zaspokojone zostały potrzeby mieszkaniowe tylko jednego kredytobiorcy.

Konkludując - punkt 4 artykułu 73 rozdział 10 ustawy jest zwięzły ale pozostawiający pole do dyskusji. Prawdopodobnie jedynymy powszechnie dostępnymi interpretacjami tego zapisu pozostaną na razie intepretacje banków. 
Chętnie przeczytałbym Pani opinię na temat w/w przypadów i wątpliwości.

Odpowiedz
0 Lajków
Valvin
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
25-07-2022
Wiadomość 42 z 43 (5 137 wyświetleń)

Re: Wakacje kredytowe 2022

Jako Bank nie prowadzimy usługi indywidualnego doradztwa w tym zakresie. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
KarolB
Moderator
Moderator icon
156
23
02-09-2021
Wiadomość 43 z 43 (4 639 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Inteligentne oszczędzanie we wszystkim 2025

Saving money is key in 2025. Here are simple ways to reduce your spending in different areas of your life.

Shopping

• Use discount coupons and cashback.

• Buy in bulk.

• Compare prices online before purchasing.

...

29-03-2025
Re.: Kredyt hipoteczny - czas decyzji

U mnie też to tyle trwa i terminy pokrywają się z tym co jest na stronie. Na wstępie mój pośrednik od razu mi powiedział, że w ING czas to ok 2 m-cy, więc wiedziałem, że trzeba będzie trochę poczekać.

...

28-03-2025
Re.: Kredyt hipoteczny - czas decyzji

6 tygodni od złożenia wniosku. Aktualnie wydają decyzję. Termin na umowie przedwstępnej już minął. Teraz to se mogą wydawać decyzję. Hahaha ... dla siebie.

28-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy