14-04-2020 07:29 | Edytowano: 14-04-2020 07:38
14-04-2020 18:47
14-04-2020 19:03
Ale ja wiem jakie są warunki . Bo sam jestem w tej samej sytuacji. I nie obrażę się jeśli taka rekalkulacja by nastąpiła, ale jednak jakoś się na to nie nastawiam i nie uważam, że jeśli Bank tego nie zrobi, to jest jakiś afront.
A tak tak na boku odpowiadając - WIBOR to nie jest stopa dotycząca pożyczek od Banku Centralnego, ale pomiędzy Bankami. A jeśli Banki będą mieć co raz mniej pieniędzy, to nie będą miały czego sobie nawzajem pożyczać . A pamiętaj, że niskie stopy zniechęcają ludzi do trzymania w banku oszczędności, więc tego typu instytucje nie mogą aż tak zaburzać całości swoich przepływów z kilku stron.
Bo skutki będą daleko bardziej idące:
a) Nie będą w ogóle w stanie prowadzić własnej akcji kredytowej - szczególnie w sektorze B2B zaburza to stymulacyjną funkcję pożyczek w gospodarce,
b) Nie będą w stanie pożyczać pieniądza na rynku międzybankowym - ich wiarygodność przez to spada i ma to wpływ na korzystanie z innych mechanizmów rynkowych,
c) Nie będą w stanie finansować swojej bieżącej działalności,
15-04-2020 09:36
15-04-2020 11:13
Tak i nie . Bank Centralny w dużej mierze ma rolę nadzorczą, żeby kontrolować Banki w zakresie ich działalności . To w Banku Centralnym instytucje finansowe zobowiązane są utrzymywać określone jedną ze stóp zabezpieczenia swojej działalności. I Bank regulując stopy uwalnia część zablokowanych środków do rynku finansowego.
Bank Centralny oczywiście może też pożyczać bankom pieniądze, ale wówczas jest to swoista metoda dokładania pieniędzy do rynku, co może skutkować zmniejszeniem jego wartości, a niebezpośrednio inflację .
15-04-2020 17:56
Wystarczy, że nie masz wpływu na warunki umowy z bankiem i może być to podstawa do niedozwolonych zapisów. Musiałbyś móc negocjować ale tak się nie da.
15-04-2020 18:18
Czesc, mi ponowne przeliczenie oprocentowania wypada na dzisiaj tj. 15.04, pomimo tego, ze wibor 6m od momentu zaciagniecia kredytu jest nizszy o 1 punkt procentowy to przyszle zaplanowane raty nie sa w zaden sposob zmienione. I co z tym moge zrobic ?
15-04-2020 18:26
Mi również rata wypada dzisiaj, również na dzisiaj mam podaną aktualizację oprocentowania, wg mnie trzeba poczekać do jutra czy coś się zaktualizuje. Na dzisiaj masz jeszcze oprocentowanie takie jak przez ostatnie pół roku, więc i rata i harmonogram nie mają podstaw do zmiany. Jutro powinniśmy widzieć zaktualizowane oprocentowanie i nowy harmonogram.
15-04-2020 19:49 | Edytowano: 15-04-2020 19:50
15-04-2020 21:01
Ofertą kredytów hipotecznych zajmują się nasi eksperci hipoteczni w placówkach banku. Na kontakt z naszym specjalistą możesz umówić się w Moim ING. Po zalogowaniu do Mojego ING proszę wybrać: Pomoc i
... 14-11-2024Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
13-11-2024Dzień dobry,
czy ING udziela kredytu hipotecznego na budowę domu na działce ze służebnością gruntową niewielkiego obszaru tej działki?
Pozdrawiam
14-11-2024