Odpowiedz

WIBOR 6m - aktualizacje

Jak mogę sprawdzić z jaką datą aktualizuje się stawka WIBOR, czy jest to co 6 miesięcy od daty podpisania umowy kredytu, od jego uruchomienia, czy też od innej daty? Czy zawsze jest to równo co 6 miesięcy?

Odpowiedz
0 Lajków
MX
MX
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
6
0
01-10-2018
Wiadomość 1 z 15 (15 066 wyświetleń)

Re.: WIBOR 6m - aktualizacje

Stawka WIBOR 6M jako taka jest aktualizowana co 6 miesięcy, tak jak to w nazwie ujęto Emotikon: Szczęśliwy.

Natomiast w Umowie ja mam to tak sformułowane, że od jej podpisania miałem 6 miesięcy na stawce, która była na dzień podpisania Umowy i potem aktualizacja i co 6 miesięcy dobranie do wyliczenia aktualnej na dzień zmiany stawki WIBOR. CZyli nie zawsze w tym samym momencie tylko dynamicznie w zależności kiedy podpisałeś Umowę.

Odpowiedz
0 Lajków
Galanel88
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
163
42
06-09-2019
Wiadomość 2 z 15 (15 031 wyświetleń)

W umowie kredytowej jest zapis dotyczący sposobu i dnia zmiany Wiboru.
Odpowiedz
0 Lajków
samoa
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
17
3
03-01-2019
Wiadomość 3 z 15 (14 961 wyświetleń)

Ja mam w paragrafie 3, punkt 2 (pod stwierdzeniami jakie jest oprocentowanie i jak jest ustalane - jako suma marży oraz WIBOR 6M) następujące stwierdzenie:

"(...) Z zachowaniem postanowień ust. 1.1., pierwsza zmiana oprocentowania nastąpi w 6 miesiącu kalendarzowym od
podpisania niniejszej umowy, w dniu określonym w niej jako dzień spłaty raty kapitałowo-odsetkowej (w okresie
karencji-raty odsetkowej). Każda następna zmiana oprocentowania następuje co 6 miesięcy od poprzedniej zmiany
w dniu określonym w umowie jako dzień spłaty raty kapitałowo-odsetkowej (w okresie karencji-raty odsetkowej).(...)"

Podpisywałem Umowę na początku września, teraz na początku marca miałem pierwszą aktualizację i spodziewam się każdej kolejnej co 6 miesięcy.

Na pewno też masz taki zapis w Umowie. 

Odpowiedz
0 Lajków
Galanel88
Zaprawiony analityk II
163
42
06-09-2019
Wiadomość 4 z 15 (14 957 wyświetleń)

I tak będzie, pozdrawiam

Odpowiedz
0 Lajków
samoa
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
17
3
03-01-2019
Wiadomość 5 z 15 (14 954 wyświetleń)

W tym zakresie pomocnymi są także punkty 5 i 6 tego samego paragrafu:

"(...) 5. W pierwszym okresie obowiązywania stopy procentowej wskaźnik referencyjny WIBOR 6M jest ustalany w
wysokości tego wskaźnika z ostatniego dnia roboczego miesiąca kalendarzowego poprzedzającego miesiąc, w
którym została zawarta Umowa, zaokrąglony z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku. Pierwsza zmiana
wskaźnika referencyjnego nastąpi w szóstym miesiącu kalendarzowym od podpisania niniejszej umowy, w dniu
określonym w niej jako dzień spłaty raty kapitałowo-odsetkowej (w okresie karencji – raty odsetkowej) tj. dnia 5.
Każda następna zmiana wskaźnika referencyjnego następuje co 6 miesięcy od poprzedniej zmiany. W dniu zmiany
oprocentowania kredytu stosowany jest wskaźnik WIBOR 6M obowiązujący w tym dniu, zaokrąglony z
dokładnością do drugiego miejsca po przecinku z zachowaniem postanowień ust 6.
Ilekroć w Umowie występuje pojęcie „dzień roboczy” należy przez to rozumieć każdy dzień inny niż sobota i inny
niż dzień ustawowo wolny od pracy.

6. Jeśli zmiana oprocentowania wypada w sobotę lub w dzień ustawowo wolny od pracy, do ustalenia oprocentowania
przyjmuje się wartość WIBOR 6M obowiązującą w dniu roboczym poprzedzającym ten dzień.(...)"

Odpowiedz
0 Lajków
Galanel88
Zaprawiony analityk II
163
42
06-09-2019
Wiadomość 6 z 15 (14 953 wyświetleń)

W swojej umowie mam identyczne zapisy i rozumiem ogólną koncepcję. Jednakże kilkakrotnie zmieniało mi się oprocentowanie i to nawet miesiąc po miesiącu, a nie co 6 miesięcy, dlatego też chciałabym sprawdzić konkretne daty.
Odpowiedz
0 Lajków
MX
MX
Doradca z ambicjami I
6
0
01-10-2018
Wiadomość 7 z 15 (14 924 wyświetleń)

A po czym poznawałaś/eś, że zmieniało Ci się oprocentowanie? Wyłącznie po wysokości raty czy aktualizowała Ci się wysokość oprocentowania, podawanego poprzez www/aplikację? Bo to brzmi dziwnie - jeśli również masz kredyt oparty o WIBOR 6M, to nie powinno się tak dziać.

Ale zauważyłem, że nowi klienci ING, którzy wcześniej korzystali np. z usług mBanku, sygnalizują taki problem, a tak na prawdę wynika to z faktu, że ING liczby ratę na podstawie realnej ilości dni pomiędzy zapadalnością rat. mBank liczy ratę z założeniem 30-dniowego miesiąca. Dlatego w ING rata w każdym miesiącu może się różnić, a nie wynika to ze zmiany oprocentowania.

Odpowiedz
0 Lajków
Galanel88
Zaprawiony analityk II
163
42
06-09-2019
Wiadomość 8 z 15 (14 819 wyświetleń)

Re: Re.: WIBOR 6m - aktualizacje

Zgodnie z umową o kredyt hipoteczny, oprocentowanie zmieniamy co 6 miesięcy, od jej podpisania. Każda zmiana jest widoczna w historii spłaty kredytu, w Moim ING 

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaS
Były moderator
Były moderator icon
408
112
12-10-2015
Wiadomość 9 z 15 (14 782 wyświetleń)

Otrzymuje wiadomości o zmianie harmonogramu spłat, w których podane jest oprocentowanie. Umowę podpisałam w marcu, więc moje oprocentowanie zmienia się w marcu i wrześniu. Z karencji zeszłam w październiku. Rozumiem, że tu automatycznie zmieniło się oprocentowanie. Potem miałam zmianę w styczniu, a następnie w marcu. 

Odpowiedz
0 Lajków
MX
MX
Doradca z ambicjami I
6
0
01-10-2018
Wiadomość 10 z 15 (14 698 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Karta debetowa do wyboru VISA/MC

Millennium nie daje wyboru. Tylko MC.

12-10-2024
Re: Re.: Nowy wygląd Mojego ING

Czy to celowe działanie, czy przejaw lekceważącego podejścia do klienta, trudno powiedzieć, ale na pewno nie jest to działanie godne instytucji zaufania publicznego.

Nie wydaje mi się, żeby to było cel

...

12-10-2024
Re.: Brak wibracji przy płatności telefonem

W tej sytuacji proszę, napisz do nas na czacie w Moim ING lub zgłoś nam sprawę przez infolinię pod numerem 32 357 00 69. Sprawdzimy tę sytuację w naszym systemie. 

12-10-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy