16-10-2020 12:03
Witam.
Mam kredyt hipoteczny wzięty 31.01.2018 i powoli kończy się okres 3 lat "obowiązkowych dodatków". Chciałbym zrezygnować z ubezpieczania które jest pobierane przez bank co m-c. Pytanie jak wygląda procedura ?
Czy po 3 latach dostanę ofertę na kolejny okres czy sam muszę wypowiedzieć umowę na ubezpieczanie ?
4.1. Bank, w okresie 3 lat od daty zawarcia umowy, ma prawo do jednorazowego podwyższenia marży, odrębnie dla każdego z niżej określonych przypadków, o: a) 0,4 punktu procentowego w stosunku rocznym, w przypadku nie wykonania przez Kredytobiorcę zobowiązania polegającego na zapewnieniu wpływu na rachunek oszczędnościowo-rozliczeniowy określony w § 5. ust. 6 w wysokości min. 2000 zł miesięcznie. b) 0,1 punktu procentowego w stosunku rocznym w przypadku odstąpienia od / wypowiedzenia umowy ubezpieczenia spłaty kredytu, w wyniku czego żadna z osób określonych łącznie w niniejszej umowie jako Kredytobiorca nie będzie objęta ochroną ubezpieczeniową w ramach ww. umowy ubezpieczenia. Pod pojęciem umowy ubezpieczenia spłaty kredytu rozumie się umowę, którą Kredytobiorca zawarł z towarzystwem ubezpieczeń za pośrednictwem Banku będącą jednym z warunków uzyskania preferencji cenowych w związku z wybrana ofertą cenową.
17-10-2020 11:14 | Edytowano: 17-10-2020 11:17
15-03-2021 16:45
A czy po rezygnacji z ubezpieczenia po 3 latach, marża kredytu wzrośnie, czy zostanie na niezmienionym poziomie?
17-03-2021 10:56
Jeżeli minął okres 3 lat od podpisania umowy, nie podniesiemy marży kredytu.
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Dziękujemy za zgłoszenie. Przekazałem Twoje uwagi do odpowiedniego zespołu i to sprawdzimy.
08-11-2024Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024