16-10-2020 12:03
Witam.
Mam kredyt hipoteczny wzięty 31.01.2018 i powoli kończy się okres 3 lat "obowiązkowych dodatków". Chciałbym zrezygnować z ubezpieczania które jest pobierane przez bank co m-c. Pytanie jak wygląda procedura ?
Czy po 3 latach dostanę ofertę na kolejny okres czy sam muszę wypowiedzieć umowę na ubezpieczanie ?
4.1. Bank, w okresie 3 lat od daty zawarcia umowy, ma prawo do jednorazowego podwyższenia marży, odrębnie dla każdego z niżej określonych przypadków, o: a) 0,4 punktu procentowego w stosunku rocznym, w przypadku nie wykonania przez Kredytobiorcę zobowiązania polegającego na zapewnieniu wpływu na rachunek oszczędnościowo-rozliczeniowy określony w § 5. ust. 6 w wysokości min. 2000 zł miesięcznie. b) 0,1 punktu procentowego w stosunku rocznym w przypadku odstąpienia od / wypowiedzenia umowy ubezpieczenia spłaty kredytu, w wyniku czego żadna z osób określonych łącznie w niniejszej umowie jako Kredytobiorca nie będzie objęta ochroną ubezpieczeniową w ramach ww. umowy ubezpieczenia. Pod pojęciem umowy ubezpieczenia spłaty kredytu rozumie się umowę, którą Kredytobiorca zawarł z towarzystwem ubezpieczeń za pośrednictwem Banku będącą jednym z warunków uzyskania preferencji cenowych w związku z wybrana ofertą cenową.
17-10-2020 11:14 | Edytowano: 17-10-2020 11:17
15-03-2021 16:45
A czy po rezygnacji z ubezpieczenia po 3 latach, marża kredytu wzrośnie, czy zostanie na niezmienionym poziomie?
17-03-2021 10:56
Jeżeli minął okres 3 lat od podpisania umowy, nie podniesiemy marży kredytu.
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Prawdą jest, że przestępcy potrafią nadpisać nadawcę wysyłanego SMSa, który będzie wyglądał jak wysłany z ING. Jednak nie potrafią wysłać w imieniu banku kodu autoryzacyjnego, którego można użyć w apl
... 06-12-2025Trudno nam się tutaj odnieść do Twojej sprawy. Natomiast jeśli nie zgadzasz się z odpowiedzią na reklamację, to możesz się od niej odwołać. Możesz też napisać do nas na czacie, po zalogowaniu w Moim I
... 06-12-2025Trafiłem na ten temat w "społeczności ING " bo szukam rozwiązania problemu . Też spotkała mnie blokada konta przez brak oświadczenia. Zablokowane konto - na początku to się z tego śmiałem ale teraz
... 06-12-2025| Użytkownik | Liczba Lajków |
|---|---|
| 5 | |
| 4 | |
| 2 | |
| 2 | |
| 2 |