- Subskrybuj źródło RSS
- Oznacz temat jako nowy
- Oznacz temat jako przeczytany
- Przyklej wątek Wątek u bieżącego użytkownika
- Zakładka
- Subskrybuj
- Strona dopasowana do drukarki
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
Status wniosku/komplet dokumentów
25-02-2021 22:13
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
26-02-2021 10:20
Re.: Status wniosku/komplet dokumentów
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Z własnej praktyki mogę powiedzieć, że w moim przypadku miałem już trzy razy w systemie "mamy wszystko - wydajemy decyzję"

Mój wniosek został złożony 9 grudnia 2020 a status "w analizie" otrzymał w dniu 16 grudnia.
Dodam, że do wniosku został złożony komplet dokumentów wraz z operatem szacunkowym.
Sprawa na tyle wydawała się czysta i bezproblemowa, że doradca założył, że otrzymam od razu decyzję ostateczną no i ZONK - praca z dobrym stałym dochodem, duży wkład własny a kwota kredytu ok. 30% wartości nieruchomości. Sprawdziłem swój rating w BIK - 90 %.
Piszę ponownie tego posta aby przestrzec innych.
Wczoraj byłem w PKO BP Pani po analizie mojej sytuacji stwierdziła, że mam zdolność na siedem cyfr i jest wstanie przyprocedować wniosek w czasie maksymalnie w 21 dni.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości w oczekiwaniu na decyzję kredytową.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
26-02-2021 11:35
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
26-02-2021 11:45
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@m365 zapewne pracowniku ING - ja nie wylewam swojego żalu, piszę informację po to by przestrzec innych nieświadomych faktu, że przez opieszałość (tak przez opieszałość) analityków mogą stracić wpłacone zadatki, utracić możliwość zakupu wymarzonej i długo szukanej nieruchomości.
Nie myślę to o osobach, którzy zakładają horyzont czasowy 2 tygodni na uzyskanie kredytu od Banku ale takich jak ja, którzy wierzą, że 4 - 6 tygodni sprawa zostanie zamknięta.
Banku powyższe nie interesuje, to polityka Banku z którą ja jako konsument się nie zgadzam - inne parametry miałem na wejściu a inne okazały się w trakcie gry.
Osobiście mam do siebie pretensję, że pomimo mojego doświadczenia życiowego nie zabezpieczyłem się odpowiednio.
W kontekście innych ofert - tak mam inne oferty z 3 innych banków ale teraz to ja będę wybierał.
Miłego dnia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
26-02-2021 11:49
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Czas podejmowania decyzji zależy od wielu czynników i według mnie jeśli kupujesz mieszkanie od dewelopera i złożyłaś komplet dokumentów wraz z operatem i masz "dobrą" Umowę o Pracę na czas nieokreślony to jest szansa, że kredyt otrzymasz ciut szybciej.
Warto wybierać również dobrego pośrednika np z polecenia od znajomych ewentualnie bezpośrednio składać wniosek w ING, aby mieć pewność, że ekspert kredytowy zna specyfikę ING itp. i nie bedzisz później rozczarowana jego odpowiedziami czy zapewnieniami.
Pamiętaj, że czas wydania decyzji ostatecznej powinien wynosić 21 dni od dostarczenia wszystkich dokumentów do banku i wiedz, że bank na każdym etapie może o taki dokument zapytać.
Proces podejmowania decyzji kredytowej w ING jest scentralizowany (są tego plusy i minusy) i nie zawsze warto porównywać kredytu do konkurencji patrząc jedynie na kryterium czasu itd.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
26-02-2021 11:55
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie jestem pracownikiem ING (to jest pomówienie), a jedynie jestem klientem tego banku gdzie spłaciłem już kilka kredytów, a w ciągu ostatnich 12 miesięcy zaciągnałem kolejne 2.
Jestem zadowolony zarówno z oferty jak i obsługi banku, a na forum dzielę się po to aby inni mieli łatwiej

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
26-02-2021 11:56
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Od czego zależy tak duża różnica w czasie - 21dni vs. 2 miesiące?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
26-02-2021 12:04 | Edytowano: 26-02-2021 12:07
[ Edytowane ]- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Oczywiście nie ma gwarancji kiedy konkretnie otrzymasz decyzję natomiast patrząc na inne wpisy na forum można przyjąć, że 2 miesiące Ci może to jeszcze zająć, stąd należy uzbroić się w cierpliwość i ewentualnie podpytywać pośrednika o szczegóły wniosku, gdyż to tylko on może mięć kontakt z analitykiem w banku.
Jeśli terminy Cie gonią to warto zlożyć też wniosek i w innym bank i wybrać dla siebie najlepszą ofertę.
ref: https://www.ing.pl/partner/hipoteka/proces-kredytowy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
26-02-2021 12:06
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
hmm trudno nie oprzeć się wrażeniu, że jednak jest Pan/Pani pracownikiem Banku, ale nie mam o to pretensji, nikt nie jest doskonały - oczywiście żart
Jeszcze raz podkreślę, piszę po to by ludzie mieli świadomość, że część z nich rozpocznie nierówną batalię z bankiem, być może trafią na kompetentna osobę, która poprowadzi ich szybką ścieżką.
Nie mniej przepis ustawowy 21 dni na rozpatrzenie wniosku o przyznanie bądź odmowie przyznania kredytu pozostaje w zasadzie w sferze marzeń.
I nie jest usprawiedliwieniem, że Bank się "nie wyrabia" bo ogrom wniosków wpłynął, ten problem pozostaje do rozwiązania przez Bank i nie może być podstawą do przeciągania procesu.
Nic więcej nie zamierzam do sprawy dodawać.
Jeśli ktoś czuje się urażony tym, że napisałem o swojej drodze przez mękę o daninę od Banku to jego sprawa.
Jeszcze raz miłego dnia życzę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
26-02-2021 12:16 | Edytowano: 26-02-2021 12:28
[ Edytowane ]- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
ING to bank, który jest w czołówce banków pod kątem ilości kredytów (a także wartości kredytów hipotecznych w swoim portfelu) wiec tak na prawdę ciężko porównać jeden bank do drugiego - każdy z nas będzie miał nieco inne kryterium wyboru.
Głowa do góry i życzę szybkiego spłacenia kredytu!
ps. nie obrażam się tak szybko i nie jestem pracownikiem ING

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- « Poprzedni
-
- 1
- 2