25-02-2022 13:44
Witam,
Posiadam nieruchomość objętą kredytem hipotecznym. Nieruchomość ta będzie aktualnie sprzedawana.
Kupujący również biorą kredyt na zakup tej nieruchomości (w innym banku).
Czy w związku z tym muszę wcześniej poinformować bank o planowanej sprzedaży i wcześniejszej spłacie swojego kredytu hipotecznego?
Czy potrzebuję uzyskać jakieś dodatkowe zaświadczenie?
26-02-2022 06:32
Możesz sprzedać nieruchomość, która jest zabezpieczeniem kredytem hipotecznego w naszym banku. Zwolnimy zabezpieczenie po spłacie kredytu albo zmianie zabezpieczenia na inną nieruchomość. Spłata może nastąpić z pieniędzy pozyskanych ze sprzedaży nieruchomości lub z własnych środków. W celu potwierdzenia kwoty do spłaty będziesz potrzebować Zaświadczenia o kredycie hipotecznym.
Będzie tam podany numer konta, na które powinny zostać przekazane pieniądze w celu spłaty kredytu. Zaświadczenie o swoim kredycie hipotecznym możesz pobrać samodzielnie w Moim ING.
Aby to zrobić, wybierz Usługi i narzędzia albo szczegóły Twojego kredytu przejdź do zakładki: Zaświadczenia
06-04-2022 15:22
Ja się włączę do tematu...
Jakie zaświadczenie (jakie opcje we wniosku muszę zaznaczyć?) potrzebuję jeśli sprzedaję mieszkanie obciążone kredytem hipotecznym i pożyczką hipoteczną. Czy na zaświadczeniu będzie zgoda banku na wykreślenie hipoteki po spłacie kredytu?
06-04-2022 21:59
@ Zibik W standardowym zaświadczeniu do notariusza są to opcje w Moim ING "wysokość zadłużenia na dziś" oraz "numer konta do przedterminowej spłaty kredytu". Przy zaznaczeniu tej drugiej opcji, automatycznie na zaświadczeniu będzie zdanie, że po spłacie kredytu w ciągu 14 dni bank wyśle dokumenty do zwolnienia zabezpieczenia.
Sprawa wygląda inaczej jeśli osoba która chce kupić mieszkanie również zaciąga kredyt np. w innym banku. Wtedy dodatkowo na zaświadczeniu muszą być informacje zgodnie z wytycznymi otrzymanymi z banku. A tu każdy bank ma swoje wymagania.
Nie mogę się zalogować do bankowości internetowej i tym samym skorzystać z moich własnych pieniędzy (po przejściu przez proces logowania widzę tylko kręcące kółeczko). Informatycy w ING - ogarnijcie s
... 25-11-2024Skontaktuj się z nami przez czat po zalogowaniu do Mojego ING przez przeglądarkę WWW lub infolinią pod numerem 32 357 00 69 - sprawdzimy co jest powodem.
25-11-2024