Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Realizacja kosztorysu na budowę domu

[ Edytowane ]

Witam,

Rozważam współpracę z bankiem ING w kierunku kredytowanie budowy.

Zastanawiają mnie jednak 2 rzeczy w odniesieniu do kosztorysu:

• kosztorys nie zawiera dat ani informacji o kolejności wykonywania robót - jak więc rozliczane są transze kredytu? Czysto przykładowo mam kredyt na 300 000 zł i jest on w 2 transzach po 150 000 zł. Oczywiste jest to, że roboty nie idą tak jak w kosztorysie - np. pozycja okna i drzwi. Naturalnie okna zostanę zamontowane wszystkie najpierw, a drzwi w dużo dalszych etapach budowy (po posadzkach i tynkach). Jak więc należy rozliczać tego rodzaju przypadki? Czy wygląda to tak, że wykorzystałem 150 000 zł - rozliczam się, że zaawansowanie niektórych prac nie jest 100% i korzystam z dalszej transzy?
  • Jak wygląda rozliczenie wartości przeprowadzonych robót. Z informacji jakie posiadam bank nie wymaga faktur, a rozliczenie może nastąpić za pośrednictwem fotodokumentacji i dziennika budowy. Co w przypadku gdy rzeczywiste poniesione koszty nie są takie jak w kosztorysie? Mam tutaj za przykład - znów wrócę do pozycji Okna i drzwi. Co jeżeli w kosztorysie wpiszę np. 25 000 zł, a okna z drzwiami będą kosztowały 20000 zł ? Inny przykład pozycja podłogi - skoro nie są wymagane faktury to w jaki sposób ocenić, że zastosowane glazura czy terakota jest adekwatna do wpisanej kwoty?
  • ostatnie pytanie: obecnie ceny nie tylko są wysokie ale windują się bardzo szybko. Co może oznaczać, że kosztorys sporządzony w Q4 2020 będzie nieaktualny podczas np. 2 letniego trwania budowy. Warto więc zadbać by odpowiednio wyszacować kosztorys czytaj przeszacować. Może się okazać, że dziś Elewacje na dom 150m2 zrobi się za 25 000 zł, a w 2022 już za 35 000 zł. Warto to rozważyć. Oczywiście wiem co się stanie gdy się nie doszacuje kosztorys = braki trzeba pokryć we własnym zakresie. Mnie jednak zastawia co w przypadku przeszacowania? Np. ceny mocno się obniża lub wiele rzeczy zostało zrobione we własnym zakresie taniej.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. 

Odpowiedz
0 Lajków
Spectator
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
25-11-2020
Wiadomość 1 z 2 (2 617 wyświetleń)

Re: Realizacja kosztorysu na budowę domu

Transze rozliczamy procentowo - czyli na przykład jeśli będą zamontowane wszystkie okna, a drzwi nie, to wliczymy odpowiedni udział procentowy. Jeśli na ściany konstrukcyjne wyliczyłeś daną kwotę, a dom wybudowałeś dopiero do stropu, będzie to na przykład zrealizowany punkt w kosztorysie na 70%. 
Rozliczamy je faktycznie w oparciu o fotodokumentację, nie wymagamy imiennych faktur Emotikon: Szczęśliwy Nie będziemy sprawdzać ile zapłaciłeś za przykładowe okna. Powinieneś się zmieścić w określonej przez siebie kwocie. Jeśli zdarzy się tak, że nie wykorzystasz pełnej kwoty kredytu, pieniądze możesz przeznaczyć na jego nadpłatę. Możesz ją też wykorzystać na inny cel budowlany - na przykład zaoszczędziłeś na oknach 5000 zł, to możesz więcej zapłacić za drzwi. 

Zapraszamy do współpracy Emotikon: Szczęśliwy 

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
MartaK
Były moderator
Były moderator icon
672
177
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (2 544 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Re.: Limit zadłużenia

Skontaktuj się z nami przez czat w Moim ING. Specjaliści z tego zakresu są dostępni w dni robocze od 8:00 do 16:00. Dostępne opcje w tej sytuacji możemy sprawdzić również pod numerem 32 357 00 77 w dn

...

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy