Odpowiedz

Pytanie o II transzę kredytu

Witajcie Szanowni Forumowicze,

W dniu wczorajszym złożyłem w MojeING zlecenie wypłaty deweloperowi II transzy kredytu. Załącznik nr 3 nie przewiduje żadnych dodatkowych wymaganych dokumentów. Podałem 11 sierpnia jako wnioskowany termin wypłaty transzy.

Jak to wygląda w praktyce, czy jest szansa że transza zostanie wypłacona w terminie lub wcześniej, czy musi minąć dokładnie 10 dni roboczych (czyli 16 sierpnia)? Jakie macie doświadczenia ?

Czy można przyśpieszyć sprawę wydając dyspozycję osobiście w Oddziale Banku ? Czy można to zrobić "od ręki", czy trzeba specjalnie zapisywać się na spotkanie z Doradcą ?

Dziękuję z góry za pomoc Emotikon: Szczęśliwy

Pozdrawiam,

Łukasz

Odpowiedz
0 Lajków
Rav1987
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
5
3
03-08-2021
Wiadomość 1 z 4 (4 268 wyświetleń)

Re.: Pytanie o II transzę kredytu

Wg mnie to jest tak - skoro bank zastrzega sobie w umowie, że wypłata może potrwać 10 dni kalendarzowych, to wniosek należy złożyć z takim zapasem. Bo do kogo będziesz miał pretensje, jeśli złożysz na dzień przed upływem terminu, a bank wypłaci po ośmiu dniach? Przecież w umowie jest napisane, że może to potrwać 10 dni.

A przyspieszanie na siłę to strata dla Ciebie, bo więcej odsetek się naliczy. Ważne, żeby wpłata wpłynęła do dewelopera w terminie.

Ja zawsze składam wniosek o uruchomienie na 11-12 dni wcześniej, i zawsze trwało kilka dni, zanim środki zostały wypłacone, ale zawsze zdążyli przed terminem wskazanym w umowie. Tylko lepiej sobie pilnuj tej wypłaty, bo miałam dwukrotnie sytuację, że został do końca terminu dzień, a kasa nie poszła. Nie wiem, czy gdybym się nie upomniała, to by wypłacili w terminie. Wniosek wisiał w realizacji.

czarna666
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
158
56
01-04-2020
Wiadomość 2 z 4 (4 248 wyświetleń)

Re: Pytanie o II transzę kredytu

@Rav1987 zgadzam się w pełni z tym co pisze @czarna666 , Oczywiście, możliwa jest sytuacja, że wypłata transzy będzie wcześniej, zależy to od wielu czynników. Jednak zgodnie z umową mamy 10 dni roboczych i taki zapas bezpiecznie założyć  Emotikon: Szczęśliwy 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
WiolettaS
Moderator
Moderator icon
549
122
04-09-2015
Wiadomość 3 z 4 (4 189 wyświetleń)

Re.: Pytanie o II transzę kredytu

Aktualizacja,

Sprawa rozwiązana - gdyby ktoś pytał w przyszłości - ostatecznie w przypadku wpłaty transzy do dewelopera czekałem niecałe 8 dni kalendarzowych (dyspozycja złożona 2 sierpnia, ING przelało transzę 10 sierpnia), czyli zmieściłem się w terminie z kilkudniowym zapasem Emotikon: Szczęśliwy

Także nie ma się co przejmować, jeśli wszystkie inne sprawy ma się uregulowane, aczkolwiek tak jak pisała czarna666 - lepiej złożyć dyspozycję za wcześnie niż za późno Emotikon: Szczęśliwy
Rav1987
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
5
3
03-08-2021
Wiadomość 4 z 4 (3 978 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Kategorie wydatków dla kont firmowych

Witam,

dla kont osobistych istnieje możliwość kategoryzowania wydatków (edukacja, zdrowie, samochód, itp), natomiast nie ma czegoś takiego dla kont firmowych. Jedyne co jest to "wpływ", "wydatek" i "n

...

18-02-2025
Re.: Nadplacdnie kredytu a zmniejszenie lat do spłaty

Żeby kredyt skrócił się o jedną ratę, to musisz tę ratę nadpłacić, czyli nadpłata musi wynosić tyle, ile wynosi część kapitałowa Twojej raty, albo nawet trochę więcej.

17-02-2025
Nadplacdnie kredytu a zmniejszenie lat do spłaty

Witam. W lutym zapłaciłem pierwszą ratę. Chciał bym nadpłacać kredyt co miesiąc po 1000 zł i zmniejszać lata do spłaty . Ratę mam 1360 zł. Na próbę nadpłat nadpłaciłem 100 zł. W aplikacji wybrałem opc...

17-02-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy