02-09-2017 20:02
Witam,
Chce wyjechać na stałe z Polski, czy mogę dom z kredytem "oddać" za symboliczne odstępne innej osobie, która ma zdolność kredytową?. Chodzi o to żeby osoba płaciła raty za mnie, a dom dostałą za przysłowiową złotówkę. Kredyt był na remont domu.
04-09-2017 14:54
Niestety nie ma takiej możliwości. W tej sytuacji, przyszły właściciel może przystąpić do kredytu, na spłatę Pani zobowiązania.
06-09-2017 07:31
07-09-2017 09:37
Proszę pamiętać, że umowa została podpisana z Panią i każda zmiana zapisów wymaga aneksu do umowy kredytowej z Pani podpisem. Również w przyszłości wszelkiego rodzaju dyspozycje np.: nadpłat czy całkowita spłata będzie musiała zostać zgłoszona przez Panią. W tej konkretnej sytuacji najlepiej będzie jeśli osoba przejmująca od Pani nieruchomość będzie miała swoją umowę z bankiem.
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
07-09-2017 19:33
Witam,
OK, a zapytam z ciekawości po co mam zgłaszać nadpłaty?, czy wcześniejszą spłatę całego kredytu?.
07-09-2017 20:45
@megatapetyWcześniejsze zgłoszenie spłaty lub nadpłaty wymagane jest zapisami umowy kredytowej. Bez zgłoszenia odpowiedniej dyspozycji nic nie zadzieje się na kredycie.
08-09-2017 05:56
08-09-2017 10:17
Nie zawsze wpłata większej kwoty na rachunek powiązany z kredytem oznacza chęć nadpłaty kapitału.
Zdarza się też, że klienci gromadzą środki na poczet kolejnych rat.
Między innymi dlatego prosimy o poinformowanie nas o chęci nadpłaty/całkowitej spłaty kredytu. Mamy wtedy pewność, że taki jest cel klienta.
Dodam, że dyspozycję możesz zgłosić przez bankowość elektroniczną. Wystarczy kliknąć opcję Nadpłać kredyt.
@DominikaW:Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
To chyba będz
... 18-11-2024Dzień dobry, jestem tutaj nowa i nieco pogubiona Chciałabym zrozumieć z kim sie tutaj rozmawia: czy ktoś, kto ma rangę "Zaprawiony analityk" to pracownik banku? Jak rozpoznać pracownika a jak kogoś,
... 18-11-2024