Odpowiedz

Pozostała kwota kredytu do spłaty

[ Edytowane ]
Czy wysokość pozostałej kwoty kredytu hipotecznego do spłaty jest zależna od zmieniającego się co pół roku oprocentowania (Wibor6)? Tzn jesli spodziewam się wzrostu oprocentowania przy kolejnym obliczeniu harmonogramu, pozostała kwota kredytu do spłaty w związku z podwyżką również może wzrosnąć?
Odpowiedz
0 Lajków
Gumcia
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
20-02-2018
Wiadomość 1 z 4 (2 930 wyświetleń)

Re: Pozostała kwota kredytu do spłaty

Dokładnie tak. Kapitał, który jest do spłaty, zawsze jest przeliczany według aktualnego oprocentowania. 
Przy wzroście stóp procentowych rosną koszty (odsetki) od kredytu. Jeśli WIBOR zacznie spadać, te koszty analogiczne będą pomniejszane, i tak co 6 miesięcy, przy stopie zmiennej.

**
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie!
Odpowiedz
0 Lajków
KamilW
Moderator
Moderator icon
78
10
19-05-2022
Wiadomość 2 z 4 (2 843 wyświetleń)

Nie zgadzam się. WIBOR czy inny wskaźnik oprocentowania może wpływać na całkowitą kwotę do spłaty, gdzie będzie część odsetek, czy wysokość raty (kapitał + odsetki). Część kapitałowa nie ma prawa się zmienić wraz ze zmianą WIBORu, no bo to pożyczone pieniądze po prostu, które jeszcze nie zostały spłacone. 

Odpowiedz
0 Lajków
weronika_nika
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
36
10
29-01-2021
Wiadomość 3 z 4 (2 790 wyświetleń)

Zgadza się, w poprzedniej odpowiedzi jest błąd. Przepraszamy za błędną informacje.

Zamiast słowo kapitał powinno być kwota do całkowitej spłaty kredytu hipotecznego.

Kapitał w kwocie do całkowitej spłaty uzależniony jest tylko od kapitału spłaconego w ratach kredytu hipotecznego. W związku ze zmianą Wiboru ulega zmianie wysokość naliczanych odsetek. Jeśli Wibor idzie do góry wartość odsetek wzrasta i analogicznie, jeśli Wibor się pomniejsza to odsetki również będą mniejsze. Ma to bezpośredni wpływ na kwotę całkowitej spłaty kredytu.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
DominikaW
Moderator
Moderator icon
249
47
11-02-2020
Wiadomość 4 z 4 (2 714 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: problem z aplikacja banku

Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.

08-11-2024

Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.

08-11-2024

Ja znów mam problem taki ze wpłaciłem środki na konto i ostatecznie nie mam ich na koncie

08-11-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy