20-03-2023 22:49
Mam pytanie odnośnie zgłoszenia szkody i uzyskania odszkodowania. Mam kredyt hipoteczny oraz ubezpieczenie nieruchomości - polisa zawarta przy podpisywaniu umowy kredytu. Niestety nastąpiło zdarzenie w postaci zalania niedawno wykończonego mieszkania - z winy właściciela mieszkania z wyższej kondygnacji, w wyniku czego niezbędne będzie osuszanie oraz ponowny remont Chciałabym zgłosić szkodę ze swojej polisy. Lada moment otrzymam kosztorys osuszania, ale jak już wspomniałam, konieczne też będą prace remontowe. Moje pytanie jest takie - czy muszę najpierw znaleźć kogoś, kto mi wyceni również całkowity koszt prac i materiałów i dopiero wtedy zgłaszać szkodę, czy mogę niezwłocznie rozpoczynać prace i wystarczy, że przedstawię później rachunki, aby odzyskać poniesione koszty? Czy odszkodowanie jest wypłacane po poniesieniu danych kosztów i przedstawieniu rachunków czy to ubezpieczyciel opłaca faktury/rachunki wystawione przez firmy dokonujące niezbędnych prac?
21-03-2023 22:54
Przykro nam, że spotkała Cię taka sytuacja. Szkodę jak najszybciej zgłoś do Ubezpieczyciela. On przekaże Ci, jakie dokumenty będą potrzebne
I prawidłowo. Jak można podawać inne dane? Wiesz, że na to są paragrafy?
23-11-2024Hej, korzystając z Vinted, olx czy innych portali w ramach bezpieczeństwa swoich danych nie podaje swoich prawdziwych danych, pojawił się problem pierwszy raz dopiero gdy założyłem konto w ING, przysz
... 23-11-2024