04-06-2023 15:42
04-06-2023 17:22
W ubiegłym tygodniu dostałem informację, że dostosowują system do wydłużenia terminu oprocentowania stałego... Dwa miesiące mi "odpisywali", teraz zapewne kolejne pół roku będą wprowadzać w systemie właściwy okres obowiązywania stałego oprocentowania mojego kredytu.
To jest jakiś kiepski żart.
04-06-2023 23:10
05-06-2023 08:14
Również składałem reklamację, rozpatrzono ją pozytywnie z informacją o potrzebie aktualizacji systemu informatycznego (to było końcem lutego). Na ten moment nic się nie zmieniło, nadal widnieje stara data przejścia z oprocentowania stałego na zmienne. W moim przypadku to wrzesień tego roku, więc czasu już jest bardzo mało.
Wszystko musi się tutaj odbywać tak ciężko...Znowu trzeba będzie wykonywać szereg telefonów i pisać reklamacje...
01-08-2023 19:21
ja dostałem właśnie taką odpowiedź:
Szanowny Panie,
przykro mi, niestety nie mamy jeszcze wypracowanego rozwiązania w zgłoszonej przez Pana sprawie. Aktualnie jesteśmy na etapie ponownej interpretacji zapisów ustawy z dnia 7 lipca 2022 roku o finansowaniu społecznościowym dla przedsięwzięć gospodarczych i pomocy kredytobiorcom. Jak tylko ustalimy wiążące stanowisko w sprawie odpowiemy na Pana zgłoszenie.
Zrobimy to najpóźniej do 1 września 2023 roku
Z pozdrowieniami
03-08-2023 09:45
ja dostałem odpowiedź, że dadzą znać do 26 sierpia,jaja sobie robią.
29-08-2023 09:27
dostałem oficjalną odpowiedź, że stałe oprocentowanie zostanie wydłużone o czas wakacji kredytowych. Tylko oczywiście dalej "przystosowujemy system, bla bla bla dostanie Pan powiadomienie" Ile można przystosowywać system?
29-08-2023 09:28
05-09-2023 12:23
07-09-2023 08:56 | Edytowano: 07-09-2023 08:57
Ja właśnie dostałem odmowę od banku:
poprosił Pan, abyśmy wydłużyli czas, w którym obowiązuje stała stopa, o liczbę rat, które Pan zawiesił.
Ustawa [1], która wprowadziła tak zwane wakacje kredytowe, nie daje nam podstaw do tego, abyśmy mogli wydłużyć okres, w którym obowiązuje stałe oprocentowanie o czas zawieszenia. Dzięki wakacjom kredytowym można zawiesić obowiązek płatności rat kredytu, które kredytobiorca musi spłacać zgodnie z umową.
Z przepisów [2] wynika, że ustawodawca nie chciał umożliwić zawieszenia realizacji całej umowy, a jedynie spłaty rat w danym czasie. Oznacza to, że pozostałe zapisy umowy, które nie są związane ze spłatą kredytu, czyli na przykład nadpłata czy uruchomienie transz, się nie zmieniają. Potwierdza to też nowelizacja przepisu z 16 sierpnia 2023 roku. [3] Zgodnie z nim, nie wszystkie terminy, które przewiduje umowa, mogą być przedłużone. Taka możliwość dotyczy tylko okresu kredytowania i terminu spłat kredytu. Oznacza to, że nie obejmuje ona czasu, w którym obowiązuje stała stopa. Ta zasada dotyczy też wakacji kredytowych sprzed nowelizacji ustawy.
Nie możemy zatem wydłużyć okresu, w którym obowiązuje stałe oprocentowanie o czas zawieszenia spłaty kredytu, który wynika z wakacji kredytowych.
[3] Artykuł 38 pkt. 5 i artykuł 72 ustawy 16 sierpnia 2023 roku o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem rozwoju rynku finansowego oraz ochrony inwestorów na tym rynku, podpisaną 22 sierpnia 2023 roku przez Prezydent RP.
Dziękujemy za zgłoszenie. Przekazałem Twoje uwagi do odpowiedniego zespołu i to sprawdzimy.
08-11-2024Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024