04-06-2023 15:42
04-06-2023 17:22
W ubiegłym tygodniu dostałem informację, że dostosowują system do wydłużenia terminu oprocentowania stałego... Dwa miesiące mi "odpisywali", teraz zapewne kolejne pół roku będą wprowadzać w systemie właściwy okres obowiązywania stałego oprocentowania mojego kredytu.
To jest jakiś kiepski żart.
04-06-2023 23:10
05-06-2023 08:14
Również składałem reklamację, rozpatrzono ją pozytywnie z informacją o potrzebie aktualizacji systemu informatycznego (to było końcem lutego). Na ten moment nic się nie zmieniło, nadal widnieje stara data przejścia z oprocentowania stałego na zmienne. W moim przypadku to wrzesień tego roku, więc czasu już jest bardzo mało.
Wszystko musi się tutaj odbywać tak ciężko...Znowu trzeba będzie wykonywać szereg telefonów i pisać reklamacje...
01-08-2023 19:21
ja dostałem właśnie taką odpowiedź:
Szanowny Panie,
przykro mi, niestety nie mamy jeszcze wypracowanego rozwiązania w zgłoszonej przez Pana sprawie. Aktualnie jesteśmy na etapie ponownej interpretacji zapisów ustawy z dnia 7 lipca 2022 roku o finansowaniu społecznościowym dla przedsięwzięć gospodarczych i pomocy kredytobiorcom. Jak tylko ustalimy wiążące stanowisko w sprawie odpowiemy na Pana zgłoszenie.
Zrobimy to najpóźniej do 1 września 2023 roku
Z pozdrowieniami
03-08-2023 09:45
ja dostałem odpowiedź, że dadzą znać do 26 sierpia,jaja sobie robią.
29-08-2023 09:27
dostałem oficjalną odpowiedź, że stałe oprocentowanie zostanie wydłużone o czas wakacji kredytowych. Tylko oczywiście dalej "przystosowujemy system, bla bla bla dostanie Pan powiadomienie" Ile można przystosowywać system?
29-08-2023 09:28
05-09-2023 12:23
07-09-2023 08:56 | Edytowano: 07-09-2023 08:57
Ja właśnie dostałem odmowę od banku:
poprosił Pan, abyśmy wydłużyli czas, w którym obowiązuje stała stopa, o liczbę rat, które Pan zawiesił.
Ustawa [1], która wprowadziła tak zwane wakacje kredytowe, nie daje nam podstaw do tego, abyśmy mogli wydłużyć okres, w którym obowiązuje stałe oprocentowanie o czas zawieszenia. Dzięki wakacjom kredytowym można zawiesić obowiązek płatności rat kredytu, które kredytobiorca musi spłacać zgodnie z umową.
Z przepisów [2] wynika, że ustawodawca nie chciał umożliwić zawieszenia realizacji całej umowy, a jedynie spłaty rat w danym czasie. Oznacza to, że pozostałe zapisy umowy, które nie są związane ze spłatą kredytu, czyli na przykład nadpłata czy uruchomienie transz, się nie zmieniają. Potwierdza to też nowelizacja przepisu z 16 sierpnia 2023 roku. [3] Zgodnie z nim, nie wszystkie terminy, które przewiduje umowa, mogą być przedłużone. Taka możliwość dotyczy tylko okresu kredytowania i terminu spłat kredytu. Oznacza to, że nie obejmuje ona czasu, w którym obowiązuje stała stopa. Ta zasada dotyczy też wakacji kredytowych sprzed nowelizacji ustawy.
Nie możemy zatem wydłużyć okresu, w którym obowiązuje stałe oprocentowanie o czas zawieszenia spłaty kredytu, który wynika z wakacji kredytowych.
[3] Artykuł 38 pkt. 5 i artykuł 72 ustawy 16 sierpnia 2023 roku o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem rozwoju rynku finansowego oraz ochrony inwestorów na tym rynku, podpisaną 22 sierpnia 2023 roku przez Prezydent RP.
Witam,
mój wniosek zmienił dzisiaj status na "Podejmujemy decyzję" ile może potrwać podejmowanie decyzji przez bank?
08-01-2025Bardzo zależy mi na szybkim rozpatrzeniu oczywiście, ale mogłam być zbyt roztrzęsiona sytuacją i nie wiem czy wspomniałam o tym zgłaszając reklamację. Pierwszy raz zdarza mi się taka sytuacja
08-01-2025Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |