07-09-2023 12:07
07-09-2023 14:40
W sierpniu dostałem odpowiedź, że potrzebują więcej czasu na odp. i odpiszą do 15 września.
07-09-2023 18:05
w takim razie pozostaje pismo do rzecznika
Odpowiedź Rzecznika Finasowego w sprawie przedłuże... - Społeczność ING - 38581
11-09-2023 07:59
28-09-2023 12:56
Ja dostałem odmowę bo prezydent podpisał 26 sierpnia poprawkę do ustawy o wakacjach kredytowych
28-09-2023 13:09
Odmowa jest totalnie bez sensu. Prawda jest taka, że ta poprawka nic nie zmienia. Już po jej uchwaleniu bank wydawał pozytywną odpowiedź na reklamacje. W odpowiedzi nie zaznaczał niestety kiedy dojdzie do przedłużenia terminu obowiązywania stałej stopy w systemie. Widzę, że bank obecnie poszedł w odmowy, bo nie może wprowadzić zmiany w systemie. Przez to bardziej im się opłaca iść w konflikt z klientami. Wiadomo część osób odpuści i nie złoży skargi.
Trzeba składać skargę do rzecznika nie ma innej opcji.
28-09-2023 14:09 | Edytowano: 28-09-2023 14:24
Niestety poprawka zmieniła sporo (taki był jej cel), a rzecznik finansowy musi na jakieś podstawie podważyć decyzje banku.
W ustawie był zapis:
"Okresu zawieszenia spłaty kredytu nie wlicza się do okresu kredytowania. Okres kredytowania oraz terminy przewidziane w umowie ulegają przedłużeniu o okres zawieszenia spłaty kredytu."
Teraz jest zapis:
"Okresu zawieszenia spłaty kredytu nie wlicza się do okresu kredytowania. Okres kredytowania oraz terminy spłaty kredytu przewidziane w umowie ulegają przedłużeniu o okres zawieszenia spłaty kredytu."
Terminy spłaty kredytu to coś innego niż termin przejścia na oprocentowanie zmienne.
Teraz bank będzie zapewne kombinował jak podważyć wydane przez niego pozytywne decyzje o przedłużenie stałego oprocentowania.
A brak możliwości wprowadzania zmian w systemie przez bank to bujda, po prostu przedłużenie okresu stałej stopy przy tak wysokich stopach jest dla banku bardzo niekorzystne i dlatego tak wszystko opóźniał. Pewnie bank już od dawna lobbował w senacie za korzystną dla banków poprawką.
28-09-2023 15:01
Ewentualnie gdzie bank ma argument aby odrzucić reklamacje to moment złożenia wniosku o zawieszenie rat. Jeżeli ktoś złożył wniosek przed wejściem w życie tej poprawki to w obowiązują go zasady z pierwotnego brzmienia przepisu. Prawo nie działa wstecz. Okres wydłuża się z momentem złożenia wniosku.
29-09-2023 08:27
W tym zapisie:
12) dodaje się art. 70a w brzmieniu:
„Art. 70a. Przepis art. 73 ust. 11 ustawy zmienianej w art. 38, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, stosuje się również do kredytu hipotecznego, którego spłatę zawieszono przed dniem wejścia w życie mniejszej ustawy na podstawie art. 73 ust. 1 ustawy zmienianej w art. 38.”;
01-10-2023 20:15
Dziękujemy za zgłoszenie. Przekazałem Twoje uwagi do odpowiedniego zespołu i to sprawdzimy.
08-11-2024Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024