Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Re.: Czas oczekiwania na decyzję kredytową

A śledzisz te czasy w ostatnich dniach/tygodniach? Ja dopiero od niedawna więc nie wiem.

Odpowiedz
0 Lajków
arster
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
25
5
13-11-2020
Wiadomość 41 z 59 (8 175 wyświetleń)

@arster, nie zaglądam na stronę z czasami regularnie, ale robiłem to gdy brałem kredyt. ciężko stwierdzić tak na oko czy teraz te czasy zmieniają się co 1-2 dni czy dłużej gdyż to zależy od tego ile w danym dniu analityk na do sprawdzenia wniosków itp.

Odpowiedz
0 Lajków
m365
Zaprawiony analityk III
Zaprawiony analityk III icon
185
84
18-04-2020
Wiadomość 42 z 59 (8 167 wyświetleń)

[ Edytowane ]

Dziś rozpatrują 22/23 października. Niestety czas na krok 2 uległ zmianie i teraz jest 12-15 dni roboczych. 

Odpowiedz
0 Lajków
arster
Doradca z ambicjami II
25
5
13-11-2020
Wiadomość 43 z 59 (8 160 wyświetleń)

Ja na bieżąco sprawdzam te czasy.. Ok. 2-3 dni analizują wnioski z konkretnego dnia - albo przynajmniej tak aktualizują stronę.
Rano trwała analiza wniosków z 22-23 października, a od południa jest już 26 października (ze względu na weekend szybko poszło w górę).

Niestety, trzeba czekać.
Ostatnio 2 osoby na forum informowały, że analiza się im przedłużyła ale za to z 2 etapu przeszli od razu na 6: decyzja ostateczna. Czekali raptem 3 tygodnie Emotikon: Szczęśliwy

Powodzenia!

Odpowiedz
0 Lajków
Anita3
Doradca z ambicjami II
25
8
06-11-2020
Wiadomość 44 z 59 (7 972 wyświetleń)

Tak naprawdę to bym tak nie panikował z tymi czasami. 10.11 był wtorek i analiza wniosków z 21.10, później było swięto, później 12.11 i 13.11 i przeanalizowali 22 i 23. Dziś mamy 26. Jeśli jutro będzie 27 a w środę 28 to znaczy że raczej idą po 1 dniu Emotikon: Szczęśliwy

Odpowiedz
0 Lajków
arster
Doradca z ambicjami II
25
5
13-11-2020
Wiadomość 45 z 59 (7 948 wyświetleń)

13.11 dostałem decyzję wstępną, gdzie na drugim etapie wniosek był od 23 października więc czas podawany na stronie jest ok.

Bartek_
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
6
1
13-11-2020
Wiadomość 46 z 59 (7 844 wyświetleń)

Cześć.

Mam chyba podobny problem jak wszyscy tutaj, komplet dokumentów (z operatem) złożony 9.10, 22.10 jeszcze chcieli nr rachunku do spłaty. Minęło 1,5mca i jestem na etapie "2. Analizujemy dokumenty". Nie do końca rozumiem z czego wynika tak długi czas oczekiwania i czy się wyrobię, bo mam czas do końca listopada. Tym bardziej, że przy składaniu wniosku zostałam zapewniona, że przy komplecie dokumentów ostateczna decyzja będzie w 21 dni kalendarzowych (zgodnie z jakąś tam ustawą). Licząc od 22. (wersja pesymistyczna) 21 dni minęło tydzień temu...

Kiedy składaliście wnioski jeśli macie teraz decyzję ostateczną?

Odpowiedz
0 Lajków
Użytkownik nie istnieje
Wiadomość 47 z 59 (7 645 wyświetleń)

A u mnie ciekawy zwrot akcji i niestety nie napawa to wszystko optymizmem. Zaczynam żałować, że zdecydowałem się na ING.

Po 2 tygodniach skontaktował się ze mną specjalista z ING u którego 2 tygodnie temu składałem wniosek wraz z kompletem dokumentów. Zostałem poproszony o ponowne podpisanie wniosku - był kontakt z centrali w tej sprawie, ktoś się dopatrzył, że brakuje mojego podpisu. Jest to niemożliwe - jestem pewien, że podpisywaliśmy - specjalista u którego składałem wniosek twierdzi, że po jego stronie nastąpiło jakieś niedopatrzenie z kodem QR (?) - nie za bardzo zrozumiałem tłumaczenie.

W każdym razie podesłałem wniosek podpisany jeszcze raz i specjalista z ramienia ING zapewnił, że dostarczy ten dokument już bezpośrednio do centrali i wniosek będzie dalej procesowany.

Teraz mam dwie obserwacje:

Optymistyczna - dobrze, że wniosek trafił do centrali i skoro podobno brakowało podpisu to znaczy, że ktoś ten wniosek procesuje i coś się z nim dzieje.

Pesymistyczna - a co, jeśli wniosek przez dwa tygodnie gdzieś leżał i dopiero dziś "zatrybi" w systemie z dzisiejszą datą, albo wróci na koniec kolejki? Miał ktoś podobną sytuację?

Nie chcę zarzucać w żaden sposób pracownikowi ING złej woli, ale naprawdę nie wygląda to dobrze...

Odpowiedz
0 Lajków
Dario89
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
7
3
11-11-2020
Wiadomość 48 z 59 (7 620 wyświetleń)

[ Edytowane ]

Jesteśmy z mężem w trochę podobnej sytuacji.

Z tym, że u nas był błąd w kosztorysie. I za pierwszym razem dostaliśmy szybko decyzję pozytywną. Zdaje się w 1,5 tyg.

Mimo, że doradca nas zapewniał, że to będzie tylko korekta wniosku i że wszystko będzie szybciej to niestety już czekamy 21 dni na zmianę statusu z "Analizujemy". 

Rozumiem większą kolejkę, ale jednak to się przedłuża i powoduje niepokój

Odpowiedz
0 Lajków
to_tylko_ja
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
7
1
18-11-2020
Wiadomość 49 z 59 (7 603 wyświetleń)

[ Edytowane ]
My czekaliśmy od 7.10 a analiza wstępna trwała od 23.10 do 14.11 i brak decyzji. Poprosili o zaświadczenie z urzędu o zameldowaniu. Nikt wcześniej nas nie poinformował, że jest wymóg do kredytu - posiadania meldunku i znów wpadło w kolejkę. Niby uzupełnień ale jednak wydłuża się znów. Nie wiem dlaczego pojawił się problem by wydać decyzję wstępna jeśli nie ma dołączonego zaświadczenia o zameldowaniu. Dla nas nie byłoby problemu takie załatwić od ręki ale szkoda, że nie wiedzieliśmy wcześniej a umowę przedwstępna podpisaliśmy we wrześniu i też już czas goni a bardzo zależy nam na ING.
Bonucukgoz
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
1
10-11-2020
Wiadomość 50 z 59 (7 542 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Naszą aplikację możesz zainstalować jedynie z autoryzowanego sklepu Google Play lub AppStore. Na ten moment nie planujemy zmian w tym temacie. 

12-03-2026
FWK a refinansowanie

Korzystam z FWK w innym banku. Czy mogę przenieść kredyt do ING?

12-03-2026
Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Dzień dobry, jak dziś wygląda podejście banku do sprawy?

Jest coraz większa nisza na telefony "degoogled" oraz telefony oparte na Linuksie, polski Mudita, fińska Jolla, holenderski Fairphone, niemiecki

...

12-03-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy