06-01-2021 10:49
Witam,
Kredyt hipoteczny spłaciłem w 2017 r., drugi myslę że spłacę w tym roku. Z tego co widzę w raporcie BIK to zgoda na udostępnianie danych jest na okres 4 lat od wygaśnięcia zobowiązania. Mając na uwadze, że mam dobrą historię to chciałbym aby dane były dłużej przetwarzane. Czy jest taka możliwość i jak to można uczynić?
06-01-2021 11:33 | Edytowano: 06-01-2021 11:36
@dyziak, jeśli wyraziłeś zgode na przetwarzanie danych w BIK to po spłacie kredytu będą one przetwarzane nie dłużej niż 5 lat lub do czasu kiedy taką zgodę odwołasz. Nie da się tego okresu wydłużyć. Oczywiście dla celów statystycznych te dane mogą być widoczne w BIK dłużej, ale banki już ich nie zobaczą.
Ja w tym roku prosiłem mBank o korektę czasu przetwarzania danych po spłacie u niech hipoteki, bo z jakiś powodów wpisali mi tylko 2 lata. Złożyłem reklamację w banku i korekta do BIK trafiła w ciągu kilku dni od jej rozpatrzenia (30 dni). Zatem złóż w banku wniosek o korektę tego okresu z 4 lat na 5 lat.
ref: https://www.bik.pl/poradnik-bik/dlaczego-moje-dane-zniknely-z-bik
14-01-2021 17:51
Dane o kredycie są przetwarzane przez okres 5 lat po jego spłacie. Niestety nie ma możliwości wydłużenia tego okresu.
Cześć,
Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?
Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?
26-12-2024
No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.
24-12-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |