Odpowiedz

OKO dziecka

Czy można zamknąć rachunek OKO założony dla dziecka na którym są jeszcze środki? Gdzie one trafią?
Na ten rachunek zostały ulokowane rodzinne oszczędności, a obecnie potrzebujemy z nich skorzystać, ale przez limit wypłat nie mogę dysponować ulokowanymi tam środkami. Jak wyciągnąć środki szybko? Czekanie na wypłatę raz na miesiąc nie wchodzi w grę.
Odpowiedz
0 Lajków
MK7
MK7
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
18-12-2024
Wiadomość 1 z 2 (52 wyświetleń)

Re.: OKO dziecka

Gdy na koncie dziecka jest kwota przewyższająca zwykły zarząd, wtedy taki rachunek możesz zamknąć, jednak wypłacić/przelać środki możesz tylko do wysokości zwykłego zarządu w danym miesiącu. Pozostałą kwotę zaksięgujemy na rachunku technicznym. Możesz nią zadysponować w kolejnym miesiącu, również do kwoty zwykłego zarządu.
Maksymalna miesięczna kwota wypłat w granicach zwykłego zarządu wynosi obecnie 7443,28 zł. Do czynności przekraczających granice zwykłego zarządu wymagana jest zgoda sądu.
Kwota zwykłego zarządu jest liczona na jedno dziecko, bez względu na to, ile kont dziecko posiada.

Dodam, że przelew na inne konto dziecka prowadzone w naszym banku (np. z konta OKO dziecka na konto Mobi dziecka) możesz realizować do wysokości salda. 
Jeśli dziecko ukończyło 13 lat i rodzic lub opiekun prawny nie wyraził sprzeciwu na dysponowanie saldem, to dziecko może realizować przelewy w Moim ING oraz w placówce bankowej do wysokości salda.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaBin
Moderator
Moderator icon
795
173
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (14 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Regulamin konkursu „Dobrze mieć w życiu wsparcie jakiegoś fajnego lwa”

Regulamin konkursu „Dobrze mieć w życiu wsparcie jakiegoś fajnego lwa

Obowiązuje od 19 grudnia 2024 r.

§1 Wprowadzenie

1. Organizatorem Konkursu (zwanego dalej „Konkursem”) jest ING Bank Śląski S.
...

19-12-2024
Re.: Odblokowania dostępu

Zapomniałam się zapytać, czy karta też jest wówczas zablokowana? 

19-12-2024
Re.: Odblokowania dostępu

Karta powinna działać.

19-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy