Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Spłata dwóch różnych zajęć komornicznych.

Cześć!
Nie wiem co zrobić, gdyż na koncie mam zablokowane środki o kwocie około 700 złotych.

Mam dwa zajęcia komornicze z różnych źródeł i wiadomym jest, że bank nie może tego automatycznie za mnie spłacać.

Czy w takowej sytuacji moje pieniądze są "zatrzymane" i nie przepadną? Boję się o to, a druga sprawa- czy wizyta w placówce pozwoli mi na powiedzmy spłatę jednego z nich, tak żeby zostało tylko dajmy na to- owe drugie zajęcie?
Wybaczcie za chaos w poście, mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi.
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź, A.

Odpowiedz
0 Lajków
arantaur
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
30-10-2021
Wiadomość 1 z 3 (6 055 wyświetleń)

Re: Spłata dwóch różnych zajęć komornicznych.

@arantaur Jeśli na Twoich kontach występuje zbieg egzekucji, nie realizujemy przelewu na zajęcia egzekucyjne. Pieniądze są zablokowane na realizację zajęć i nie przepadają. W takiej sytuacji czekamy na informację od organu egzekucyjnego, który przejmuje całość zadłużenia i dopiero wówczas spłacamy zajęcie. Sytuację zbiegu egzekucji rozwiązuje się też wtedy, gdy na kontach zostanie zablokowana kwota na spłatę wszystkich zajęć w całości. W tej sytuacji możesz skontaktować się z jednym z organów egzekucyjnych, aby wyjaśnić to i przyśpieszyć sprawę.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
MateuszF
Moderator
Moderator icon
591
127
12-04-2017
Wiadomość 2 z 3 (6 017 wyświetleń)

Re.: Spłata dwóch różnych zajęć komornicznych.

Zbieg egzekucji sądowych, czy administracyjnych  w wielu przypadkach jest pomocne, gdyż egzekucję prowadzi jedna jednostka jako przedstawiciel wierzyciela .

W takiej sytuacji najlepiej jak najszybciej skontaktować się z dwoma organami egzekucyjnymi  i ustalić kto kontynuuje egzekucję i ustalić formę spłaty.

Tą sytuację widać również w systemie bankowości elektronicznej , gdzie masz info przy zajęciu - zbieg rozstrzygnięty.

Nawet w sytuacji gdy środki wpłacisz np. na konto komornika gdy prowadzi egzekucje np sądową  a organem z rozstrzygnięcia jest np US czy ZUS w egzekucji administracyjnej  , to ma on obowiązek przelać środki do właściwego organu,oczywiście pomniejszając o ustawowe 10% kosztów ,plus koszty przelewu.

Dlatego ważne aby po zbiegu egzekucji , skontaktować się z każdym z jednostek i ustalić , który organ prowadzi egzekucję.

Bank na pewno udzieli takiej informacji również.

Powodzenia!

Odpowiedz
0 Lajków
Marys
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
4
3
16-04-2022
Wiadomość 3 z 3 (4 973 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy