Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Mam pytanie dotyczące niemieckiej emerytury wpływającej na konto w ING Banku Śląskim.

Dzień dobry,

mam pytanie dotyczące niemieckiej emerytury wpływającej na konto w ING Banku Śląskim.

Mój ojciec otrzymuje niewielką emeryturę z Niemiec (Deutsche Rentenversicherung), która wpływa na jego konto walutowe w ING. Obecnie przygotowujemy rozliczenie podatkowe i polska księgowa potrzebuje informacji, czy ING Bank Śląski:

• pobiera od takiej emerytury zaliczki na podatek dochodowy,
  • pobiera składkę zdrowotną NFZ,
  • oraz czy w takim przypadku wystawia formularz PIT-11.

Wiem, że zgodnie z polskimi przepisami niektóre banki działają jako płatnik przy zagranicznych emeryturach i rentach, ale nie mam pewności, jak wygląda to konkretnie w ING oraz w przypadku emerytury z Niemiec.

Dodatkowo:

• ojciec nie kojarzy, aby otrzymywał PIT-11 z ING,
  • świadczenie wpływa bezpośrednio z Niemiec na konto walutowe,
  • emerytura jest stosunkowo niewielka.

Czy ktoś z Państwa miał podobną sytuację lub wie, jak wygląda praktyka ING w takich przypadkach?

Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie lub wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
0 Lajków
Mateusz1982
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
4
0
18-10-2025
Wiadomość 1 z 2 (163 wyświetleń)

Re: Mam pytanie dotyczące niemieckiej emerytury wpływającej na konto w ING Banku Śląskim.

PIT-11 wystawiamy, jeśli pobieramy podatek lub musimy wykazać dochód z tytułu renty lub emerytury zagranicznej.

PIT-11 wysyłamy do końca lutego, po zamknięciu roku, w którym dostawał świadczenie. Jeśli go nie otrzymał, to niech się z nami skontaktuje pod numerem 32 357 00 69 lub na czacie po zalogowaniu do Mojego ING.

-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszS
Moderator
Moderator icon
248
49
02-09-2021
Wiadomość 2 z 2 (34 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: BLIK nie działa po jednej nieudanej próbie

Ta sytuacja wymaga sprawdzenia. Prosimy o kontakt na czacie w Moim ING oraz o przekazanie dokładnej daty i godziny wystąpienia problemu. 

12-05-2026
Re: 12455zł - koszt wyciągu za zeszły rok z zamkniętego konta firmowego

Zapytanie dotyczy obsługi klientów biznesowych. Proszę o kontakt w tej sprawie z Centrum Wsparcia Biznesu:

-na czacie w Moim ING lub ING Business (w dni robocze od 8:00 do 17:00),
-telefonicznie – nume

...

12-05-2026
Re: Mam pytanie dotyczące niemieckiej emerytury wpływającej na konto w ING Banku Śląskim.

PIT-11 wystawiamy, jeśli pobieramy podatek lub musimy wykazać dochód z tytułu renty lub emerytury zagranicznej.

PIT-11 wysyłamy do końca lutego, po zamknięciu roku, w którym dostawał świadczenie. Jeśl

...

12-05-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy