11-05-2026 23:42
Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące niemieckiej emerytury wpływającej na konto w ING Banku Śląskim.
Mój ojciec otrzymuje niewielką emeryturę z Niemiec (Deutsche Rentenversicherung), która wpływa na jego konto walutowe w ING. Obecnie przygotowujemy rozliczenie podatkowe i polska księgowa potrzebuje informacji, czy ING Bank Śląski:
Wiem, że zgodnie z polskimi przepisami niektóre banki działają jako płatnik przy zagranicznych emeryturach i rentach, ale nie mam pewności, jak wygląda to konkretnie w ING oraz w przypadku emerytury z Niemiec.
Dodatkowo:
Czy ktoś z Państwa miał podobną sytuację lub wie, jak wygląda praktyka ING w takich przypadkach?
Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie lub wskazówki.
Pozdrawiam serdecznie
12-05-2026 19:21
PIT-11 wystawiamy, jeśli pobieramy podatek lub musimy wykazać dochód z tytułu renty lub emerytury zagranicznej.
PIT-11 wysyłamy do końca lutego, po zamknięciu roku, w którym dostawał świadczenie. Jeśli go nie otrzymał, to niech się z nami skontaktuje pod numerem 32 357 00 69 lub na czacie po zalogowaniu do Mojego ING.
Przykro nam, że wpłatomat nie zadziałał prawidłowo. Bardzo dobrze, że zgłosiłeś reklamację na tę sytuację. Reklamacje rozpatrujemy tak szybko, jak to możliwe. Przekazałem prośbę o pilne rozpatrzenie T
... 02-08-2026| Użytkownik | Liczba Lajków |
|---|---|
| 1 | |
| 1 | |
| 1 | |
| 1 | |
| 1 |