11-05-2026 23:42
Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące niemieckiej emerytury wpływającej na konto w ING Banku Śląskim.
Mój ojciec otrzymuje niewielką emeryturę z Niemiec (Deutsche Rentenversicherung), która wpływa na jego konto walutowe w ING. Obecnie przygotowujemy rozliczenie podatkowe i polska księgowa potrzebuje informacji, czy ING Bank Śląski:
Wiem, że zgodnie z polskimi przepisami niektóre banki działają jako płatnik przy zagranicznych emeryturach i rentach, ale nie mam pewności, jak wygląda to konkretnie w ING oraz w przypadku emerytury z Niemiec.
Dodatkowo:
Czy ktoś z Państwa miał podobną sytuację lub wie, jak wygląda praktyka ING w takich przypadkach?
Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie lub wskazówki.
Pozdrawiam serdecznie
12-05-2026 19:21
PIT-11 wystawiamy, jeśli pobieramy podatek lub musimy wykazać dochód z tytułu renty lub emerytury zagranicznej.
PIT-11 wysyłamy do końca lutego, po zamknięciu roku, w którym dostawał świadczenie. Jeśli go nie otrzymał, to niech się z nami skontaktuje pod numerem 32 357 00 69 lub na czacie po zalogowaniu do Mojego ING.
Zapytanie dotyczy obsługi klientów biznesowych. Proszę o kontakt w tej sprawie z Centrum Wsparcia Biznesu:
-na czacie w Moim ING lub ING Business (w dni robocze od 8:00 do 17:00),
-telefonicznie – nume
PIT-11 wystawiamy, jeśli pobieramy podatek lub musimy wykazać dochód z tytułu renty lub emerytury zagranicznej.
PIT-11 wysyłamy do końca lutego, po zamknięciu roku, w którym dostawał świadczenie. Jeśl
... 12-05-2026Ofertą kredytów hipotecznych zajmują się nasi eksperci hipoteczni w placówkach banku. Na kontakt z osobami zajmującymi się kredytami hipotecznymi możesz umówić się w Moim ING. Po zalogowaniu do Mojego
... 12-05-2026| Użytkownik | Liczba Lajków |
|---|---|
| 1 | |
| 1 | |
| 1 | |
| 1 | |
| 1 |