Odpowiedz

Konto Active

Dzień dobry
Zastanawiają mnie warunki konta Active z kartą Platinum.

Prosiłbym o rozwinięcie stwierdzeń:

• przynajmniej 200 tys. zł średniego miesięcznego poziomu aktywów
  • przynajmniej 100 tys. zł średniego miesięcznego poziomu inwestycji
  • suma wpływów na konto Active przynajmniej 10 tys. zł miesięcznie

1. co oznacza "średni poziom aktywów"?

chodzi o wszystkie zgromadzone w banku i obsługiwane fundusze, per klient czy per konto?

2. co oznacza "średni poziom inwestycji"? czy są to jakieś określone produkty, czy np. suma wartości Funduszy czy akcji w Maklerze? niestety nie znalazłem nigdzie konkretnych informacji

3 jest jasne, przelew na konto Active z innego banku lub konta firmowego i temat załatwiony. Do tego jednak pytanie: jak liczone są wpływy "netto" jeśli opłacany jest podatek z konta Active albo z konta firmowego po wcześniejszym przelewie na to konto? Czyli w skrajnym przypadku wpada 30000 ale podatku jest 25000 i dwa przypadki - opłata z konta active albo z konta firmowego

Odpowiedz
0 Lajków
GSU
GSU
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
4
2
23-11-2023
Wiadomość 1 z 4 (934 wyświetleń)

Re.: Konto Active

Aktywa to suma sald środków zgromadzonych na rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych, oszczędnościowych, terminowych lokatach oszczędnościowych prowadzonych w Banku w PLN lub w walutach obcych (równowartość w PLN wg kursu średniego NBP) oraz suma wartości inwestycji posiadanych w Banku lub nabytych za jego pośrednictwem.
W przypadku rachunków wspólnych brane są pod uwagę łączne aktywa zgromadzone w Banku przez wszystkich współposiadaczy tych rachunków
Do aktywów zaliczamy wszystkie środki na kontach osobistych i wspólnych posiadacza/ współposiadaczy konta Active.

Inwestycje to suma wartości wynikających z inwestycji w fundusze inwestycyjne lub produkty oparte o fundusze inwestycyjne, produkty strukturyzowane, produkty ubezpieczeniowe o charakterze inwestycyjnym posiadanych w Banku lub nabytych za jego pośrednictwem oraz inwestycji dokonanych za pośrednictwem Biura Maklerskiego, o ile Klient upoważnił Bank do otrzymywania z Biura Maklerskiego informacji o tych inwestycjach.
Do inwestycji zaliczamy wszystkie środki na rejestrach osobistych i wspólnych posiadacza/ współposiadaczy konta Active.

Wpływy liczymy jako sumę wpływów w miesiącu kalendarzowym. Jeśli konto jest wspólne, to sumujemy wpływy obu współwłaścicieli.
Jako wpływy uznajemy:
- wpływ z konta własnego z innego banku
- wpływ z konta własnego firmowego w ING Banku
- wpływ z konta osoby trzeciej z innego banku
- wpływ z konta osoby trzeciej w ING Banku, do którego klient nie jest współwłaścicielem
- wpływ zagraniczny po przewalutowaniu na złoty
Jeśli będziesz robić przelewy między wspomnianymi kontami, będziemy liczyć różnicę - od sumy wpływów i wypływów między tymi kontami.
Przykład:
wpływ 15 tys. zł z innego banku do ING Banku
przelew zwrotny 10 tys. zł z ING Banku do tego banku (na to samo konto)
zaliczymy różnicę (saldo netto tych przelewów), czyli 5 tys. zł - w takim wypadku klient nie spełnia warunku wpływu

Których wpływów nie uznajemy
- z tytułu odkupienia lub umorzenia produktów inwestycyjnych, ubezpieczeniowych, uruchomienia kredytu, pożyczki
- z tytułu faktur rozlicznych z prowadzonej działalności gospodarczej
- z innego konta własnego klienta w ING Banku (np. pomiędzy kontem oszczędnościowym a kontem Active)
- z wpłat gotówkowych dokonanych w punkcie obsługi kasowej jak i we wpłatomacie

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
DominikaW
Moderator
Moderator icon
252
47
11-02-2020
Wiadomość 2 z 4 (902 wyświetleń)

[ Edytowane ]
Czy w ramach zwolnienia opłaty za konto Active liczą się wpływy na rachunki walutowe USD/EUR, czy muszą to być wpływy na konto PLN ?
Odpowiedz
0 Lajków
Myth
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
04-10-2024
Wiadomość 3 z 4 (654 wyświetleń)

Konto Active - dla aktywnych klientów spełniających przynajmniej jeden z trzech warunków finansowych - wówczas to konto jest bezpłatne:
- średnie miesięczne aktywa w banku minimum 200 tys. zł
- średnie miesięczne inwestycje w banku minimum 100 tys. zł
- sumę wpływów na konto Active minimum 10 tys. zł miesięcznie

-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszS
Moderator
Moderator icon
190
38
02-09-2021
Wiadomość 4 z 4 (599 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Problem z logowaniem do Moje ING po dodaniu nowego telefonu

Witam, Wczoraj dodałem nowy telefon do aplikacji Moje ING, otrzymałem SMS-a, że ze względów bezpieczeństwa moje bankowość internetowa została zablokowana. Próbowałem ją odblokować, ale pojawiał się bł

...

14-02-2025
Re.: Kantor w ING

Niestety ale kolega ma racje. Nie dość że kurs jest delikatnie mówiąc mało atrakcyjny w porównaniu z innymi bankami w Polsce to do tego dolicza się dziwnym trafem nigdzie nie widoczną prowizje. Przykł

...

13-02-2025
Ogromny problem - jedna osoba w reprezentacji przy dwuosobowym schemacie akceptacji

W bankowości internetowej ING Business niedawno były trzy osoby uprawnione do składania wniosków i ich akceptowania w imieniu podmiotu. Dwie osoby zrezygnowały z funkcji członków zarządu i bank usunął

...

13-02-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy