Odpowiedz

Konto Active

Dzień dobry
Zastanawiają mnie warunki konta Active z kartą Platinum.

Prosiłbym o rozwinięcie stwierdzeń:

• przynajmniej 200 tys. zł średniego miesięcznego poziomu aktywów
  • przynajmniej 100 tys. zł średniego miesięcznego poziomu inwestycji
  • suma wpływów na konto Active przynajmniej 10 tys. zł miesięcznie

1. co oznacza "średni poziom aktywów"?

chodzi o wszystkie zgromadzone w banku i obsługiwane fundusze, per klient czy per konto?

2. co oznacza "średni poziom inwestycji"? czy są to jakieś określone produkty, czy np. suma wartości Funduszy czy akcji w Maklerze? niestety nie znalazłem nigdzie konkretnych informacji

3 jest jasne, przelew na konto Active z innego banku lub konta firmowego i temat załatwiony. Do tego jednak pytanie: jak liczone są wpływy "netto" jeśli opłacany jest podatek z konta Active albo z konta firmowego po wcześniejszym przelewie na to konto? Czyli w skrajnym przypadku wpada 30000 ale podatku jest 25000 i dwa przypadki - opłata z konta active albo z konta firmowego

Odpowiedz
0 Lajków
GSU
GSU
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
4
2
23-11-2023
Wiadomość 1 z 4 (2 663 wyświetleń)

Re.: Konto Active

Aktywa to suma sald środków zgromadzonych na rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych, oszczędnościowych, terminowych lokatach oszczędnościowych prowadzonych w Banku w PLN lub w walutach obcych (równowartość w PLN wg kursu średniego NBP) oraz suma wartości inwestycji posiadanych w Banku lub nabytych za jego pośrednictwem.
W przypadku rachunków wspólnych brane są pod uwagę łączne aktywa zgromadzone w Banku przez wszystkich współposiadaczy tych rachunków
Do aktywów zaliczamy wszystkie środki na kontach osobistych i wspólnych posiadacza/ współposiadaczy konta Active.

Inwestycje to suma wartości wynikających z inwestycji w fundusze inwestycyjne lub produkty oparte o fundusze inwestycyjne, produkty strukturyzowane, produkty ubezpieczeniowe o charakterze inwestycyjnym posiadanych w Banku lub nabytych za jego pośrednictwem oraz inwestycji dokonanych za pośrednictwem Biura Maklerskiego, o ile Klient upoważnił Bank do otrzymywania z Biura Maklerskiego informacji o tych inwestycjach.
Do inwestycji zaliczamy wszystkie środki na rejestrach osobistych i wspólnych posiadacza/ współposiadaczy konta Active.

Wpływy liczymy jako sumę wpływów w miesiącu kalendarzowym. Jeśli konto jest wspólne, to sumujemy wpływy obu współwłaścicieli.
Jako wpływy uznajemy:
- wpływ z konta własnego z innego banku
- wpływ z konta własnego firmowego w ING Banku
- wpływ z konta osoby trzeciej z innego banku
- wpływ z konta osoby trzeciej w ING Banku, do którego klient nie jest współwłaścicielem
- wpływ zagraniczny po przewalutowaniu na złoty
Jeśli będziesz robić przelewy między wspomnianymi kontami, będziemy liczyć różnicę - od sumy wpływów i wypływów między tymi kontami.
Przykład:
wpływ 15 tys. zł z innego banku do ING Banku
przelew zwrotny 10 tys. zł z ING Banku do tego banku (na to samo konto)
zaliczymy różnicę (saldo netto tych przelewów), czyli 5 tys. zł - w takim wypadku klient nie spełnia warunku wpływu

Których wpływów nie uznajemy
- z tytułu odkupienia lub umorzenia produktów inwestycyjnych, ubezpieczeniowych, uruchomienia kredytu, pożyczki
- z tytułu faktur rozlicznych z prowadzonej działalności gospodarczej
- z innego konta własnego klienta w ING Banku (np. pomiędzy kontem oszczędnościowym a kontem Active)
- z wpłat gotówkowych dokonanych w punkcie obsługi kasowej jak i we wpłatomacie

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
DominikaW
Moderator
Moderator icon
263
48
11-02-2020
Wiadomość 2 z 4 (2 631 wyświetleń)

[ Edytowane ]
Czy w ramach zwolnienia opłaty za konto Active liczą się wpływy na rachunki walutowe USD/EUR, czy muszą to być wpływy na konto PLN ?
Odpowiedz
0 Lajków
Myth
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
04-10-2024
Wiadomość 3 z 4 (2 383 wyświetleń)

Konto Active - dla aktywnych klientów spełniających przynajmniej jeden z trzech warunków finansowych - wówczas to konto jest bezpłatne:
- średnie miesięczne aktywa w banku minimum 200 tys. zł
- średnie miesięczne inwestycje w banku minimum 100 tys. zł
- sumę wpływów na konto Active minimum 10 tys. zł miesięcznie

-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszS
Moderator
Moderator icon
224
46
02-09-2021
Wiadomość 4 z 4 (2 328 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Regulamin konkursu „Strefy Finansowej Misji”

Regulamin konkursu „Strefy Finansowej Misji”

Obowiązuje od 07 stycznia 2026 r.

§1 Wprowadzenie

1. Organizatorem Konkursu (zwanego dalej „Konkursem”) jest ING Bank Śląski S.A. z siedzibą w Katowica

...

19-12-2025
Re.: Ugoda po wypowiedzeniu pożyczek

Dobry wieczór,
Aktualnie kończy mi się okres wypowiedzenia pożyczki jaką posiadam w ING. Bank z tzw. ważnych przyczyn wypowiedział mi umowę rachunku bankowego gdyż nie prowadzi obecnie takiego produktu...

18-12-2025
Re.: FWK - co zaliczać do dochodów

Witam

zgodnie z moją interpretacją po konsultacji z ośrodkiem pomocy społecznej :
1: zwrot podatku (ulga na dzieci, nadpłacony podatek) jeżeli nie przekracza 5 krotności 823 zł to nie zalicza się do doc

...

16-12-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy