03-03-2021 13:37
Cześć
Dziś mam pytanie z którym borykaliśmy się na infolinia i każdy robił wielkie "oczy"
Otóz wypowiedziałem umowy 3 kart kredytowych i zawarłem nową 1 umowę na KK
(niestety system nie pozwala na zawarcie nowej umowy i zamknięcie 3 pozostałych w Moim ING) więc wypowiedziałem te umowy drogą pocztową / kurierską.
Umowy wypowiedziane 11.02 bez statusu blokady karty = karta nie przeszła w status ZAMKNIĘTA po mimo przyjęcia wypowiedzenia.
Wszystkie 3 karty zniknęły z mojego ING 01.03 bez możliwości wglądu w wygenerowane zestawienie transakcji i monitorowanie salda.
Z tego co pamiętam jeszcze na 01.2021 podtrzymywana była informacja, że wypowiedziana KK widnieje jeszcze w systemie Moje ING przez okres 100 dni. Nie wiem czy to nie pisana zasada czy jest to gdzieś w regularnie, ale nie raz się przekonałem, że to istotne gdyż mogą pojawić się jakieś koszta, podsumowane prowizje zaległe itp.
Napisałam więc wiadomość z poziomu Mojego ING z informacją, że karty znikły z mojego pola widzenia i nie wiem gdzie mam dokonać spłat i w jakich kwotach.
Dziś 03.03 postanowiłem zadzwonić na infolinie z zapytaniem co dalej robić. Po mimo iż pamiętam, że cykle rozliczeniowe mam dla VISA 6-tego a dla MC chyba 12, to mam spokojnie 25 dni na regulacje sald.
Pan na Infolinii, który był w miarę sympatyczny chciał przedyktować mi wszystkie te rachunki do spłat i salda, ale nie chciałem gdzieś popełnić błędu i po prosiłem o złożenie reklamacji i wysłanie odpowiedzi w Moim ING.
W czasie tej rozmowy otrzymałem odpowiedz na moje zapytanie wysłane z Mojego ING w którym to zostały mi podane numery rachunku do spłat bez podanego salda z dołączoną informacją że moje karty zostały zamknięte 01.03.2021 i nie będą dla mnie widoczne z poziomu bankowości elektronicznej.
Ta wiadomość w zasadzie nie wyniosła nic do mojego życia, gdyż gdybym posiadał mocno nadszarpnięte saldo karty, ani nie wiem ile spłacić oraz ile ewentualnie mogę jeszcze zapłącić w kolejnym cyklu rozliczeniowym z tyt. poniesionych prowizji czy odsetek pozostałych do spłaty.
Że nie wspomnę w ogóle o tym, że powinienem dostać jakaś informację, że te wypowiedzenia zostały przetworzone i weszły w obieg, a taka informacja dobrze gdyby w Moim ING się jednak pojawiła.
Teraz moje pytania.
1. Czy okres 100 dni widoczności zamkniętego KK nadal obowiązuje? (czy podpiera się ono jakimś zapisem w regulaminie)
2. Jak ureguluje salda KK to skąd mam się dowiedzieć czy mam jeszcze jakieś kwoty do zapłaty w kolejnym cyklu?
3. Ile trwa okres wypowiedzenia KK przy wysłaniu go tradycyjną pocztą / kurierem od momentu rejestracji w systemie (tu nie minął żaden okres)
4. Czy jeżeli moje KK zostały zamknięte 01 03 to nadal pozostają w swoich cyklach, bo z tego co widziałem zostało mi wystawione dal wszystkich kart zestawienie transakcji, czy co mam teraz 14? 21? dni?
Gość na infolinii chciał mi podać odrazu numery rachunków do spłaty i kwoty, tak aby nie powstało zadłużenie odrazu zaznaczając, że dług może wzrosnąć, odsetki itp. Normalnie w takich okolicznościach, to starsza osoba dostała by zawału. Ja jedynie się uśmiechnąłem, gdyż to po prostu bełkot.
23-03-2021 17:31
1. Karta standardowo jest widoczna w Moim ING przez 100 dni. W sytuacjach niestandardowych rachunek karty kredytowej może być zamknięty wcześniej.
Aby dokładnie sprawdzić jak to wyglądało w przypadku Twojej karty, prosimy zgłoś nam reklamację.
2. Jeśli karta kredytowa nie jest już widoczna w Moim ING to informacje o stanie zadłużenia otrzymasz podczas kontaktu z naszą infolinią, na czacie w Moim ING lub osobiście podczas wizyty w oddziale.
3. W takim przypadku okres wypowiedzenia trwa do 5 dni roboczych od wpłynięcia do nas kompletnej dyspozycji.
4. Tak, obowiązują Cię te same cykle rozliczeniowe. Zestawienia dalej generujemy w dniu, który wcześniej wskazałeś. Od momentu otrzymania zestawiania masz 21 dni na spłatę zadłużenia karty.
Przepraszamy, że tak długo musiałeś czekać na naszą odpowiedź.
Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
13-11-2024Dzień dobry,
czy ING udziela kredytu hipotecznego na budowę domu na działce ze służebnością gruntową niewielkiego obszaru tej działki?
Pozdrawiam
13-11-2024Dziękujemy za opinie, przekazaliśmy to do odpowiedniego działu.
13-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
7 | |
1 | |
1 | |
1 | |
1 |