Odpowiedz

Karta kredytowa VISA - Jak jest rozliczana?

Prawdopodobnie nie zrozumiałam tego, co czytam w umowie, więc zapytam. Dokładnie rok temu równocześnie otworzyłam limit zadłużenia w koncie oraz kartę kredytową VISA. Wykorzystałam w którymś momencie prawie całe limity, ale mając w głowie, że po 12 miesiącach nastąpi jakieś rozliczenie i całe zadłużenie ma być do tego czasu spłacone, spłaciłam wszystko. Na karcie mam obecnie 600 zł nadpłaty, a na koncie 1200 zł własnych środków. Myślałam, że po 12 miesiącach coś nastąpi, ale... nic się nie stało. Tak więc pytania: Czy te 12,35% było regularnie ściągane z mojego konta już w ciągu roku, jako odsetki raz w miesiącu? Zakładam, że opłata roczna nie została pobrana, bo była dostateczna wysokość transakcji bezgotówkowych? Umowę podpisałam 20 mają zeszłego roku, teraz jest 21, więc... nie wiem, czy coś się wydarzy w poniedziałek, bo mamy weekend, czy może jednak mam spokój na kolejny rok...? Wiem, że bank i tak może mi w każdej chwili wypowiedzieć umowę bez podania przyczyny, ale pytam o względny spokój... po prostu nie wiem, czy trzymać jeszcze te środki na karcie, czy mogę już zejść poniżej limitu bez obaw o problemy. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Odpowiedz
0 Lajków
Sally71
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
21-05-2022
Wiadomość 1 z 3 (4 193 wyświetleń)

Re.: Karta kredytowa VISA - Jak jest rozliczana?

Kiedy piszę "opłata roczna" to chodzi mi o dodatkowe 68 zł, nie o oprocentowanie 12,35%.
Odpowiedz
0 Lajków
Sally71
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
21-05-2022
Wiadomość 2 z 3 (4 183 wyświetleń)

Re: Re.: Karta kredytowa VISA - Jak jest rozliczana?

Faktycznie mogłaś nie zrozumieć zapisów umowy. Po 12 miesiącach nie następuje rozliczenie. Pobieramy wtedy opłaty roczne. W przypadku limitu zadłużenia w koncie jest to 1,8% przyznanej kwoty, min. 68 zł a w przypadku karty kredytowej jej wysokość zależy od typu karty. Tej opłaty jednak możesz uniknąć, jeśli aktywnie korzystasz z karty i wykonasz w ciągu 12 miesięcy określoną ilość płatności bezgotówkowych. 
Zgodnie z umową zarówno zadłużenie na karcie kredytowej oraz z tytułu limitu powinno być spłacane na bieżąco. Odsetki, które wynikają z oprocentowania danego rozwiązania pobieramy miesięcznie. 

Abyśmy mogli sprawdzić to na Twoim koncie, to:
- napisz do nas na czacie po zalogowaniu na swoje konto internetowe (przez naszą stronę lub w aplikacji) lub 
- skontaktuj się z naszą infolinią pod numerem 32 357 00 69.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
IlonaU
Moderator
Moderator icon
1096
218
07-06-2017
Wiadomość 3 z 3 (4 085 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Re.: Limit zadłużenia

Skontaktuj się z nami przez czat w Moim ING. Specjaliści z tego zakresu są dostępni w dni robocze od 8:00 do 16:00. Dostępne opcje w tej sytuacji możemy sprawdzić również pod numerem 32 357 00 77 w dn

...

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy