07-12-2020 16:14
Dzień dobry.
Decyzją KNF spółka zostaje wykluczona z notowań na rynku NewConnect. Co może w takiej sytuacji zrobić inwestor? Byłoby dobrze móc odliczyć tę stratę, ale podejrzewam z tym raczej będzie ciężko.
Większym problemem pozostaje konto maklerskie, na którym akcje będą wisieć. Aby zamknąć konto nie można na nim posiadać akcji. Czyli powstaje nieco absurdalna sytuacja bez wyjścia. Jest na to jakiś sposób?
Do głowy przychodzi mi jedno rozwiązanie aktualnie - sprzedaż akcji innej osobie na podstawie umowy cywilnoprawnej. Pytanie jednak - czy w takiej sytuacji strona kupująca musi również posiadać konto maklerskie aby można było akcje przepisać na nią, czy ostatecznie może to być w formie dokumentu na okaziciela (umowa potwierdza prawo do akcji)?
Jakie są możliwości wyczyszczenia konta z tego typu śmieci?
Pozdrawiam.
08-12-2020 11:25
08-12-2020 17:09
Spółka już nie wróci na giełdę. Te akcje to śmieci, dlatego mało prawdopodobne aby znalazł się kupiec. Czyli zostaję z wiecznym kontem? Jeżeli zostaną wprowadzone opłaty, które mnie nie będą satysfakcjonować to i tak muszę je opłacać do końca mojego, albo waszego, bo konta nie zamknę? To gorzej niż małżeństwo!
08-12-2020 17:13
Jeżeli zostaną ci tylko te akcje i nie będziesz już chciał konta maklerskiego to po wypowiedzeniu umowy konto przejdzie w status nieaktywnego - bez opłat. Akcje dalej będą na nim zaksięgowane, ale gdybyś kiedyś chciał z nimi coś zrobić to tylko przeksięgowanie na inne konto.
Pamiętaj, że konto elastyczne u nas jest darmowe ;-)
U mnie też wydłużyli,przed chwilą zobaczyłem w aplikacji
04-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
2 | |
2 | |
2 | |
1 | |
1 |