04-12-2020 11:58
Zwrot kosztów przeniesienia aktywów to minimum przyzwoitości ze strony banku.
08-12-2020 00:20
Witam
1. Czy mozna przeniesc akcje niektórych społek, a niektóre zostawic? bo np u innego maklera nie ma handlu niektórymi spółkami z NC.
2. Czy majac u innego maklera konto zwykłe i np IKZE, to akcje niektórych społek bede mogl przeniesc na konto zwykle a inne społki na konto IKZE?
3. Czy mozna czesc spółek przeniesc do maklera X a inna cześć spółek do maklera Y?
Czy to jest na zasadzie - wszystko albo nic i tylko w jedno miejsce?
08-12-2020 00:48
Z jaka cena beda przenieione akcje? Czy z aktualną cena czy z cena zakupu? To jest wazne bo jezeli kupiłem jakies akcje po wyzszej cenie, czyli mam obecnie powiedzmy 30 % strate a po przeniesieniu bedzie obowiazywac aktualna cena to kiedys przy sprzedazy z zyskiem wykaze mi wowczas na tym nowym koncie wiekszy zysk a co za tym idzie zapłace wiekszy podatek w rocznym rozliczeniu.
Pozdrawiam
08-12-2020 11:36
Odpowiadając zbiorczo:
1. Tak.
2. To musisz sprawdzić w BM/DM które prowadzi IKZE - czy przyjmie taki transfer. My zrealizujemy transfer na numer konta maklerskiego jaki nam podasz.
3. Tak.
4. BM/DM do którego transferujesz papiery otrzyma informację o koszcie ich nabycia.
5. Wszystko to musisz opisać w wiadomości jaką do nas napiszesz. Jeśli będą jakieś pytania będziemy się kontaktować.
------------------------------------------------
Witam
1. Czy mozna przeniesc akcje niektórych społek, a niektóre zostawic? bo np u innego maklera nie ma handlu niektórymi spółkami z NC.
2. Czy majac u innego maklera konto zwykłe i np IKZE, to akcje niektórych społek bede mogl przeniesc na konto zwykle a inne społki na konto IKZE?
3. Czy mozna czesc spółek przeniesc do maklera X a inna cześć spółek do maklera Y?
4. Z jaka cena beda przenieione akcje? Czy z aktualną cena czy z cena zakupu? T
5. Czy to jest na zasadzie - wszystko albo nic i tylko w jedno miejsce?
14-12-2020 12:57
Mam jeszcze 1 szczegółowe pytanie. Czy moge przeniesc część akcji danej społki a 2 część zostawic, konkretnie podajac po jakiej cenie chce zostawic a po jakiej przeniesc?
14-12-2020 13:02
Możesz przenieść część akcji danej spółki, ale nie możesz wybrać dokładnie które - działa tu metoda FIFO. Przeniesiemy te, które kupiłeś jako pierwsze. Nie można tego zmienić.
Akcje przenosimy z informacją o ich cenie nabycia - do celów podatkowych. Nie podajesz po jakiej cenie je przenieść. W BOŚu będą pod kątem ceny zakupu miały taki sam status.
14-12-2020 16:14
Rozumiem, przepraszam ale musze dopytac. A co bedzie po przeniesieniu? Jesli w ING kupiłem wczesniej akcje niz np w XTB, to po przeniesieniu tez bedzie obowiazywac data zakupu i pierwsze akcje zostana sprzedane te kupione wczesniej czyli w ING, czy juz wtedy w pierwszej kolejnosci sprzedam te akcje ktore sa obecnie w XTB, bo znalazły sie tam wczesniej?.
"W BOŚu będą pod kątem ceny zakupu miały taki sam status." - czemu akurat mowa jest o BOSSA, czy u kazdego innego maklera nie bedzie tak samo?
14-12-2020 16:31
W każdym DM będzie tak samo. Napisałem BOŚ, bo zasugerowałem się tytułem wątku.
Akcje przenosimy z informacją o dacie ich nabycia. Przykład:
- masz akcje spółki X u nas kupione 2010
- masz te same akcje w innym DM kupione w 2017
- przenosisz od nas do tamtego DM
- te przeniesione będą w tamtym DM z datą 2010.
Czyli jak kiedyś będziesz sprzedawał cześć, to najpierw sprzedaż te przeniesione. Przy transferze jest zachowana ciągłość.
14-12-2020 17:24
Juz ostatnie 2 pytania.
1. Ile trwa taki transfer, tzn ile czasu nie bede mial dostepu do tych akcji i jesli trwa to kilka dni to czy sobota i niedziela tez sa brane pod uwage, czy to jest iles dni roboczych?
i w związku z tym
2. Czy moge czesc spolek przeniesc teraz a czesc np. za miesiac? Bo wiadomo ze niektóre akcje trzyma sie na krótszy termin i na nich trayduje sie aktywnie a te na dłuzszy termin to moge nie miec do nich wglądu przez jakis czas wiec w tym wypadku ten proces nie bedzie miał wiekszego znaczenia.
Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie odpowiedzi
15-12-2020 08:07
1. Do kilku dni. Nie jest to sztywny termin. Zależy od drugiej strony. W weekendy domy maklerskie nie pracują.
2. Tak.
No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.
24-12-2024Skontaktuj się z nami przez czat w Moim ING. Specjaliści z tego zakresu są dostępni w dni robocze od 8:00 do 16:00. Dostępne opcje w tej sytuacji możemy sprawdzić również pod numerem 32 357 00 77 w dn
... 24-12-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
2 | |
2 | |
1 | |
1 | |
1 |