01-05-2020 09:44
Dzień dobry,
chciałbym zamknąć konto maklerskie w ING i przetransferować wszystko na rachunek maklerski w BOSSIE. Złożyłem już wniosek rejestracyjny w BOSSIE i czekam na ich odpowiedź. Już teraz chciałbym wiedzieć, jak dokładnie dokonuje się transferu akcji i pieniędzy z rachunku maklerskiego w ING na rachunek maklerski w innym banku oraz ile to kosztuje (czy dobrze wyczytałem, że opłata wynosi aż 1 % przenoszonych środków?). Byłoby fajnie, gdyby odbywało się to w trybie online. Proszę o możliwie dokładną instrukcję.
04-05-2020 08:16
03-12-2020 10:57
A czy w przypadku gdy przeniesienie jest spowodowane permanentnym brakiem dostępu do notowań spowodowane tragicznym działaniem platformy maklerskiej banku ING też jest pobierana opłata 1%? Jest to skrajnie nie uczciwe podejście.
03-12-2020 11:06
03-12-2020 11:12
Opłata za przeniesienie akcji do innej firmy inwestycyjnej to normalna praktyka na rynku. Inne domy maklerskie mają tę opłatę w podobnej wysokości.
03-12-2020 11:28
W październiku przenosiłem z mBanku. To jest 1%.
Najtaniej wyjdzie zamknąć pozycje i wytransferować pieniądze.
Jak tylko umożliwią realizację to wprowadzam w czyn.
Istnieje ryzyko straty, ale nie większej jak przy utracie dostępu do papierów.
03-12-2020 11:40 | Edytowano: 03-12-2020 11:41
Zależy jakiej wielkości posiada się środki na maklerskim. Zamknięcie pozycji (prowizja), przelanie pieniędzy do nowego DM i ponowny zakup tych instrumentów (prowizja) to jest naliczenie 2x opłat, które będą tym większe, im większą posiadasz pozycję gotówkową. Tak czy tak, wychodzi fatalnie. Pozostaje za to oczywiście podziękować naszemu ING... Oczekiwałbym przynajmniej zwolnienia mnie z prowizji za zamknięcie wszystkich pozycji, celem wyksięgowania środków i zmiany DM.
03-12-2020 11:46
I tak wychodzi taniej.
0,19% w ING i ewentualne 0,3% w mBanku daje 0,49%, czyli ponad połowę prowizji za przeniesienie zyskujesz.
Przenosząc środki nawet jeśli stracę te kilka tys. to i tak odzyskam na możliwości dostępu do papierów.
Tylko dzisiaj na te chwile więcej straciłem, a jeśli utrzyma się jeszcze kilka godzin to straty mogą być jeszcze większe.
03-12-2020 13:18
Tylko krótkoterminowo dojdzie 19% podatku belki z zaksięgowania zysków. U mnie część spółek jest na długi termin, nie miałem zamiaru księgować ich już teraz. A brak dostępu do maklera najbardziej uderza w część portfela, którą mam w instrumentach pochodnych.
03-12-2020 19:32
Dokładnie za dzisiejsze straty jestescie to winni. Miejcie honor i zaproponujcie gratisowy transfer
Prosimy, w tej sprawie skontaktuj się z nami na czacie w Moim ING w dni robocze od 8-16 i specjaliści od restrukturyzacji sprawdzą Twoją sytuację i dane w systemie bankowym.
02-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
2 | |
2 | |
2 | |
1 | |
1 |